Lekkend onderzoek

Hannes Strasser (midden) kreeg vorig jaar een Oostenrijkse wetenschapsprijs voor zijn nu omstreden onderzoek. universiteit innsbruck

Geen toestemming van de patiënten voor een experimentele behandeling, geen toestemming van de medisch-ethische commissie en leugens in de publicatie in The Lancet (30 juni 2007). Alles wat er fout kan zijn aan een onderzoek met patiënten was fout, in het ‘onderzoek’ van de Oostenrijkse uroloog prof.dr. Hannes Strasser van de universiteit van Innsbruck.

Het gaat om onderzoek met stamcellen. Strasser haalde spierstamcellen uit de bovenarm van incontinente vrouwen en injecteerde die in de sluitspier rond hun urineleider. Hij claimde dat de incontinentiescore daalde van een maximale 6 naar 0. The Lancet schreef er een juichend commentaar bij, maar plaatste 3 mei 2008 een waarschuwing dat er misschien iets mis was.

In Nature staat deze week de afloop. Een rapport van het Oostenrijkse ministerie van volksgezondheid is vernietigend over Strasser. En van laatste auteur Georg Bartsch werd bekend dat hij niets aan het onderzoek deed, maar alleen om ‘honoraire redenen’ als auteur is vermeld. Dat mag niet. Bartsch heeft inmiddels wel met Strasser gebroken.

    • Wim Köhler