Kloonmaniak (v)

Joyce / Bernann McKinney is liefhebber van missionarissen en honden. foto’s ap Joyce McKinney appears in her bathing suit for the 1973 Miss World Contest as the representative from Wyoming. (AP Photo) Associated Press

Vorige week werd ze voor 50.000 dollar de eigenaar van vijf klonen van haar pitbull. Maar in 1978 ontvoerde Bernann McKinney een mormoonse missionaris en dwong hem tot seks. De 58-jarige Amerikaanse kwam vorige week dolblij in het nieuws, toen ze de kopieën in handen kreeg van haar hond Booger. “Booger was mijn partner en mijn vriend”, zei ze tegen de pers. Maar dertig jaar eerder had ze andere voorkeuren gehad, ontdekten de Britse tabloids eind vorige week.

Bernann heet eigenlijk Joyce. Joyce was in de VS een fotomodel en was daar als een blok voor de mormoon Kirk Anderson gevallen. Ze nam rigoureuze maatregelen: achtervolgde hem naar Groot-Brittannië, verdoofde hem met hulp van een vriend met chloroform en bond hem in een vakantiehuisje dagenlang vast aan het bed. De twee werden aangehouden, maar kwamen op borgtocht vrij en vluchtten naar Canada.

In North Carolina, waar ze tot voor kort woonde (ze wil niet zeggen waar ze nu leeft) kwam ze nog een paar keer in aanraking met de politie: onder meer wegens het plannen van een inbraak, ‘om geld te verzamelen voor haar driebenige paard’. McKinney heeft toegegeven dat zij de kidnapper van dertig jaar geleden was. “Ik wilde nu proberen iets goeds te doen”, zei ze over haar kloontransactie.

    • Hester van Santen