Kabinet herdenkt capitulatie Japan

De capitulatie van Japan die het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende, is gisteren in Den Haag herdacht. Op 15 augustus 1945 gaven de Japanners, die tot dan toe Nederlands-Indië bezet hielden, zich over.

De Indiëherdenking begon in het Haagse congrescentrum waar onder anderen staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS, PvdA) een toespraak hield. Zij benadrukte het belang van de herdenking, omdat het „een erkenning van het leed in het verleden is”. Ook riep ze de aanwezigen op naar de toekomst te kijken. „Ook met de daders. Dan kunnen we de oorlog een plaats geven en dan kan iedereen de noodzakelijke lering uit het verleden trekken. En dan kunnen we ons wellicht bevrijden van een traumatisch verleden.” De staatssecretaris heeft zelf ook banden met Nederlands-Indië. Haar vader zat drie jaar in een Jappenkamp en verloor zijn eigen vader tijdens de bezetting. Ondanks het wantrouwen dat hij lange tijd koesterde tegen de voormalige vijand, raakte hij bevriend met een Japanner.

Vlak voor het middaguur begaf de stoet zich naar het Indisch Monument. Daar werd een half uur lang de bronzen Indische klok geluid. Verschillende personen legden bloemenkransen bij het monument, waaronder Bussemaker en premier Balkenende.

Andere sprekers waren Kick Stokhuyzen (77), voormalig presentator bij de NCRV, die als klein jongetje een jappenkamp overleefde. Stokhuyzen sprak fel over de voormalige vijand: „Er zal nog veel moeten gebeuren voor het keizerrijk Japan zijn structurele oorlogsmisdaden zal toegeven en daarvoor vergeving zal vragen.”

Jaarlijks vindt op 14 augustus een besloten Indiëherdenking plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. Afgelopen donderdag legden de voorzitter van de Eerste Kamer en de voorzitter van de Tweede Kamer een krans bij de bronzen Indische plaquette bij de ingang van het gebouw.