Het verdriet van Shota Arveladze

Shota Arveladze is blij dat zijn gezin veilig is, maar verdrietig om zijn ouders die nog steeds in Georgië zijn.

Opgelucht vertelt de oud-voetballer, die zelf uit Georgië komt, dat zijn vrouw, zoon (11) en dochtertje (5) woensdag zijn aangekomen in Turkije. „Daar verblijven ze bij vrienden”, zei hij gisteren aan de telefoon. „Fysiek zijn ze veilig, maar emotioneel hebben ze schade opgelopen, vreselijk.”

Arveladze heeft veel steun aan zijn vrienden bij AZ, waar hij assistent is van trainer Louis van Gaal. „Vrienden zijn nu erg belangrijk. Iedereen staat voor me klaar, ook mijn vrienden van Ajax, dat is geweldig.”

Hoewel hij blij is dat zijn gezin veilig is, maakt hij zich zorgen. „Mijn vrouw en kinderen hebben een Nederlands paspoort, dus zij konden vertrekken. Maar de rest is nog daar, ze hebben geen visum om Europa in te komen. Mijn ouders, opa en oma, mijn broer en zijn familie..., ze zijn er allemaal nog.” Geëmotioneerd vertelt hij dat hij niet naar hen toe kan. „De Russen hebben de vliegvelden platgebombardeerd. Daarom wilde ik er met een privévliegtuig heen, maar die vliegen te laag. Dat is gevaarlijk omdat iedereen je dan kan neerschieten.”

Telefonisch spreekt hij zijn ouders af en toe. „Maar de lijn is slecht. Ik weet alleen dat iedereen nog leeft. Godzijdank.”

Arveladze is boos op de westerse landen. „Iedereen maakt zich druk over bommen in Afghanistan, maar niemand zegt iets tegen de Russen. Iemand moet opstaan om er wat tegen te doen.”

    • Shari Kiljan