Geitenrollade

Voor 4-6 personen:ruim 1 kg ontbeende geitenschouder5 vingerlange takjes rozemarijn100 gram roomboter 2 grote tenen knoflookzeezout uit de molenzwarte peperkorrels uit de molenkeukentouw

Snijd aan binnenkant van het schoudervlees de dikste repen vet grotendeels weg, maar laat iets zitten voor smaak en sappigheid; laat de velzijde met het onderhuidse vet ongemoeid. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn af en hak ze fijn. Prak de boter op een bordje tot een plat schijfje en strooi daar de fijngehakte rozemarijn overheen. Halveer de knoflook overlangs, verwijder het vliesje en de groene kern, en druk de teentjes direct boven de boter door de knijper. Maal zout en peper naar smaak over de boter en prak alles goed door elkaar.

Leg het opengeklapte schouderstuk (velzijde onder) op een snijplank en besmeer het vlees met de gekruide boter. Rol het vlees op, klap de uiteinden iets naar binnen – zodat het hele stuk van gelijke dikte wordt – en bindt het op met keukentouw tot een goed gesloten rollade. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Wrijf de buitenkant van de rollade en de bodem van een ovenschaal heel dun in met olijfolie en leg het vlees in de schaal (vette kant boven).

Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en braad het stuk vlees in totaal 50 minuten. Het eerste kwartier op 200 graden, het volgende kwartier op 180 en de laatste 20 minuten op 170 graden.

Bedruip het vlees zeer regelmatig met de braadjus. Laat de rollade buiten de oven, afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten alvorens haar in pinkdikke plakken te snijden. Door het rusten stromen de vleessappen, die zich hebben opgehoopt aan de oppervlakte van het vlees, weer terug in het vlees zodat bij het aansnijden minimaal verlies van vleessappen is.

Verdun de braadjus met een scheut kokend water, giet het uitgelopen vleessap bij de braadjus en leg de gesneden rollade in zijn geheel terug in de ovenschaal zodat het vlees omringd wordt door de heerlijk gekruide warme boterjus.

Florine Boucher

    • Florine Boucher