Foutjes bedankt!

Donderdagochtend 7.30 uur: bankverzekeraar SNS Reaal verstuurt een persbericht, met de bekendmaking van de halfjaarcijfers. Ze vallen gezien de onrust op de financiële markten mee.

7.30 uur: SNS stuurt nog een persbericht. Bestuurslid en baas van de verzekeringspoot Cor van den Bos stapt op. De reden: verschil van inzicht over de strategie. Wat dat is, wordt niet helder.

7.31 uur: Weer een persbericht van SNS. Beoogd president-commissaris Henjo Hielkema, voormalig financieel directeur van Fortis, treedt terug wegens problemen met De Nederlandsche Bank over effectentransacties die hij in zijn tijd als toezichthouder op beurswaakhond AFM verzuimd heeft te melden.

Over de goede halfjaarcijfers van SNS Reaal heeft daarna niemand het meer. Over Van den Bos ook niet. De Hielkema- affaire domineert het financiële nieuws.

Van der Moolen kent dat. Het handelshuis kon deze week eindelijk eens aardige cijfers laten zien, na jaren van tegenspoed. Doordat iemand een kopietje had laten rondslingeren van het persbericht waren ze vorige week al uitgelekt en was de handel in het aandeel tijdelijk stilgelegd. Iedereen praat nog over deze domheid, niemand over de cijfers.

Terug naar SNS Reaal. Daar krijgen ze een serieus personeelsprobleem. De positie van president-commissaris wordt tijdelijk waargenomen door de vice-voorzitter. Financieel directeur Ronald Latenstein van Voorst neemt voorlopig de positie van de verzekeringsbaas waar. Hij zal ook volgend jaar topman Sjoerd van Keulen opvolgen en zal worden ingewerkt. Hij is pas 43, dus heeft vast veel energie, maar het lijkt een zware belasting voor een financieel directeur. Zijn eigen opvolging is nog niet geregeld.

Nu lijkt die positie toch al niet meer populair. Deze week mocht de financieel directeur van de Zwitserse bank UBS, het zwaarst getroffen slachtoffer in Europa onder de grote banken, voor het laatst de halfjaarcijfers toelichten. Die presentatie was zijn afscheidsbijeenkomst, zijn opvolger is direct begonnen.

Dat is sneller dan bij Fortis. Daar neemt de tijdelijke topman Herman Verwilst ook nog eens de taken waar van de financieel directeur. Kan best, vinden ze daar.

Let wel, we hebben het hier over de financiële sector. Die gaf deze zomer in allerlei rapporten toe dat er vele foutjes zijn gemaakt en dat de kredietcrisis heeft uitgewezen dat het een en ander schort aan toezicht en het beheersen van risico’s. En ze deed, vooral om aan strenge regelgeving te ontkomen, allerlei aanbevelingen om interne controles en risicomanagement te versterken. Met een cruciale rol voor de financieel directeur.

Althans, als die aanwezig en niet overbelast is.

Daan van Lent

    • Daan van Lent