Finse ex-premier doet pr voor Nokia

De Finse oud-premier Esko Aho gaat naar technologiebedrijf Nokia, waar hij vanaf begin volgend jaar de pr-divisie zal leiden. Aho krijgt bij Nokia ook een plek in de raad van bestuur, als vice-president.

Esko Aho was tussen 1990 en 1995 premier van Finland. Hij leidde een conservatieve regering die in die periode lid werd van de Europese Unie – hoewel dat tegen de zin van zijn eigen centrumrechtse partij gebeurde.

Esko Aho stond bekend als de ‘Kennedy uit Kannus’ (zijn geboorteplaats), omdat hij de jongste premier was die Finland ooit kende. Maar bij de verkiezingen van 1995 werd Aho afgestraft voor de strenge bezuinigingsmaatregelen die hij nam om Finland uit een economische dal te halen. De socialisten behaalden in dat jaar hun grootste verkiezingsoverwinning tot dan toe.

Op dit moment is de 54-jarige oud-premier Esko Aho de baas van het Finse innovatiefonds Sitra. Ook Nokia is een oer-Fins bedrijf: het is vernoemd naar het dorpje Nokia in het zuiden van Finland, waar in 1865 de basis werd gelegd voor de huidige Nokia Group.

Nokia begon als bedrijfje in rubber en kabels maar is nu ’s werelds grootste leverancier van mobiele telefoons. Het hoofdkantoor staat inmiddels in Espoo, de tweede stad van Finland.