Film Voorkeur

Shan xue lu shang/The Story of Xiao-Yan (Fang Gangliang, 2004, China). Niet per se voor kinderen gemaakte, goedmoedige speelfilm was in 2005 op Cinekid te zien en bereikte ook onze filmtheaters. Het verhaal van een 13-jarig, slim en leergierig meisje dat niet meer naar school kan omdat het lesgeld wordt verhoogd (met nog geen vijf euro). Dus moet er een man voor haar gevonden worden. Speelt in de Chinese provincie Ningxia, een van de armste streken van het land. Ned.3, 15.45-17.10u.

Air Force One (Wolfgang Petersen, 1997, VS). Door Duitser geregisseerd staaltje Amerikaanse vaderlandsliefde laat Harrison Ford de held uithangen als voorbeeldige president die hoogstpersoonlijk het heft in handen neemt als zijn presidentiële Boeing 747 wordt gekaapt door terroristen onder leiding van Gary Oldman. Met Glenn Close als vicepresident. SBS 6, 20.00-22.30u.

Deux frères/Two Brothers (Jean-Jacques Annaud, 2004, Frankrijk/Engeland). Variant op de moralistische Disney-natuurfilms gaat over tweelingtijgers die apart van elkaar in mensenhanden vallen. RTL 8, 20.00-22.00u.

Starsky & Hutch (Todd Philips, 2004, VS). Actiekomedie naar gelijknamige tv-serie (1975-1979) over koppel politieagenten in San Francisco. Rollen van Michael Glaser en David Soul worden gespeeld door Ben Stiller (Starsky) en Owen Wilson (Hutch). Hun Ford Torino is ook weer van de partij. De grappen zijn van een relatief intelligente meligheid en de homo-erotische ondertoon van de serie wordt hilarisch expliciet gemaakt.België 1, 20.55-22.32u.

Simon (Eddy Terstall, 2004, Nederland). Alom gewaardeerde, met drie Gouden Kalveren (o.m. voor de beste speelfilm) bekroonde tragikomedie over doodgaan én over de vriendschap tussen een Gooise tandarts (Marcel Hensema) en een Amsterdamse vrije jongen die kanker krijgt (Cees Geel in de rol van zijn leven). Film gaat misschien de geschiedenis in als de eerste Nederlandse speelfilm over liefst drie Hollandse ideële exportproducten: euthanasie, homohuwelijk en softdrugs. Ned.3, 21.40-23.30u.

This Is Elvis (Malcolm Leo & Andrew Solt, 1981, VS). Collage van documentair materiaal en gespeelde reconstructies schetst portret van leven en carrière van Elvis Presley. Veronica, 21.55-23.50u.

The Magdalene Sisters (Peter Mullan, 2002, Ierland/Engeland). In Venetië met Gouden Leeuw bekroond drama maakt zich verschrikkelijk boos – en terecht – om het lot van jonge vrouwen die in de jaren zestig in een Iers heropvoedingsklooster terechtkwamen. Zij worden geestelijk en lichamelijk vernederd door nonnen die stuk voor stuk seksueel gefrustreerde sadisten zijn, belust op geld en macht. Voor nuance is minder ruimte. Ned.2, 22.45-0.40u.

Truth or Dare: In Bed with Madonna (Alek Keshishian, 1990, VS). Een van de beste documentaires die ooit werden gemaakt over een popidool-op-tournee. Madonna Ciccone gaf debuterend regisseur Keshishian tijdens haar ‘Blind Ambition-tour’ carte blanche om te filmen wat hij wilde en zichzelf om te doen wat haar inviel. Het resultaat is hilarisch, provocerend en ontroerend. SBS 6, 23.20-1.35u.

He ni zai yi qi/Together (Chen Kaige, 2002, China/Zuid-Korea). Een jongen van dertien komt met zijn vader, een arme kok, van het Chinese platteland naar Peking om een carrière als concertviolist te beproeven. Melodramatische maar subtiele studie van de regisseur van Farewell My Concubine naar sociale en psychologische motieven, gelardeerd met muziek van oa. Bruch en Tsjaikovski. Ned.2, 0.40-2.40u.

A Hard Day’s Night (Richard Lester, 1964, Engeland). Eerste, succesrijke Beatlesfilm is een komische fantasie over een dag uit het leven van het kwartet, door regisseur Lester volgepropt met filmgrapjes. Met o.a. Can’t Buy Me Love, And I Love Her en I Should Have Known Better. BBC 2, 0.45-2.10u.