Film van de dag

Russel Crowe (midden) en Guy Pearce in de film L.A. Confidentioal. UNDATED PUBLICITY PHOTO - Actors Russell Crowe (C) and Guy Pearce (R) are shown in a scene from the movie "L.A. Confidential" which was one of five movies nominated for best motion picture in the Oscars February 10 . OSCARS
Russel Crowe (midden) en Guy Pearce in de film L.A. Confidentioal. UNDATED PUBLICITY PHOTO - Actors Russell Crowe (C) and Guy Pearce (R) are shown in a scene from the movie "L.A. Confidential" which was one of five movies nominated for best motion picture in the Oscars February 10 . OSCARS Reuters

L.A. Confidential. Neo-noir die van Russell Crowe een wereldster maakte. Hij speelt de dommekracht Bud White die voor zijn politiechef ’s avonds in Los Angeles boeven aftuigt. En hij heeft een eigenaardigheid: hij kan niet verdragen dat vrouwen worden mishandeld. Regisseur Hanson maakte een ingenieuze whodunnit rond White en twee andere agenten, de een (Kevin Spacey) ranzig en immoreel, de ander (Guy Pearce) stijf en al te fatsoenlijk. Alle drie raken ze betrokken bij de moord op collega’s en alle drie zullen ze vanaf dat moment moeten vechten voor hun leven. De in de jaren vijftig van de vorige eeuw gesitueerde film glanst van de stijl en glimt van de fijne acteurs (naast de genoemde: Danny DeVito, Kim Basinger, David Strathairn en James Cromwell). Er zit een onontkoombaar weelderig tempo in, waardoor de kijker heel veel plotinformatie krijgt, zonder dat het hem begint te duizelen. (Curtis Hanson, 1997, VS), RTL 5, 22.00-0.35u.

    • André Waardenburg