Film van de dag

Hana Brejchová als het verlegen fabrieksmeisje en Vladimír Pucholt als de wereldwijze pianist in de film De liefde van een blondje. Lásky jedné plavovlásky Year: 1965 Director: Milos Forman Hana Brejchová Vladimír Pucholt PHOTOS12

Lásky jedné plavovlásky/De liefde van een blondje. Vermaarde, met Oscarnominatie bekroonde bijdrage aan de Tsjechische Filmlente van de latere regisseur van One Flew over the Cuckoo’s Nest en Amadeus, Milos Forman. De liefde van een blondje – zoals de film in Nederland werd uitgebracht – is een ironische, politiek bewogen kroniek van de liefde van een verlegen fabrieksmeisje uit een van mannen beroofd provinciestadje, voor een pianist uit Praag. Hij neemt hun liefdesnacht minder serieus dan zij. Als ze onaangekondigd bij zijn ouders langsgaat, zet dat alles op scherp. Hij voelt zich gevangen, zij voelt zich verraden. De moeder kiest voor haar zoon. Forman legt bitterzoet de reis van Andula vast: van de hevige verliefdheid tot de teleurstelling. Hij ontlokte sensitieve vertolkingen aan zijn niet-professionele acteurs, die hij ook liet improviseren. Keuze van Zomergast Annemarie Prins. (Milos Forman, 1965, Tsjechoslowakije), Ned. 2, 23.30-0.57u.André Waardenburg