Falend veetransport strenger beboet

Veetransporteurs die het vee mishandelen lopen binnenkort het risico een boete te krijgen die kan oplopen tot 670.000 euro. Dat staat in een voorstel van minister Verburg (Landbouw, CDA), waarmee de ministerraad gisteren heeft ingestemd.

Het gaat om de invoering van zogenoemde bestuurlijke boetes om mishandeling tijdens veetransporten effectiever te kunnen bestrijden.

Als de Voedsel en Warenautoriteit (VWA), die belast is met de controles op veetransporten, nu een overtreding op een veetransport constateert, wordt er proces-verbaal opgemaakt. Daarna beslist het Openbaar Ministerie over vervolging.

Als het wetsvoorstel van Verburg door de Tweede en Eerste Kamer wordt aangenomen, zou de VWA voortaan zelf boetes kunnen opleggen. Voor bedrijven kan die oplopen tot maximaal 670.000 euro per overtreding, voor particulieren tot 67.000 euro. De overtreder krijgt dan de rekening thuis gestuurd „net als bij een verkeersovertreding”, zegt de woordvoerder van Verburg in een toelichting.

De VWA constateerde het afgelopen jaar „flinke handhavingsproblematiek” op de transporten van levend vee, aldus een woordvoerder van het ministerie. Er werden te grote ladingen dieren aangetroffen, of er was te weinig of zelfs geen water.

De mishandeling van vee tijdens transporten leidde tot enkele geruchtmakende zaken in de media. Minister Verburg liet daarop twee onderzoeken naar de sector uitvoeren, waarvan een onder leiding van een Belgische dierenarts, Piet Vanthemsche. De resultaten van het onderzoek zijn gebruikt voor het voorstel van de minister om om de bestuurlijke boetes in te voeren.

Meer over de mishandeling van vee tijdens transporten op nrc.nl/economie