Zoete courgettecake

In deze vochtige, nootachtige, kruidige cake gaan courgettes en olijfolie. Dat klinkt misschien bizar, maar geloof mij nou maar: hij is verrukkelijk.

125 g walnoten

500 g courgette

2 eieren

200 g rietsuiker

100 ml olijfolie

200 g bloem, gezeefd

2 theelepels bakpoeder

1 eetlepel koekkruiden

verder nodig: elektrische mixer; een cakevorm, dun inkwast met olijfolie en bestrooid met bloem

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de walnoten uit over een bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in de oven. Laat ze iets afkoelen en hak ze grof. Rasp de ongeschilde courgette op een grove rasp. Klop in een kom de eieren en rietsuiker met een elektrische mixer tot een luchtige, dikke vla. Voeg de olijfolie, de bloem, een halve theelepel zout en de koekkruiden toe en schep dit luchtig om. Schep op het laatst ook de geraspte courgette en gehakte walnoten door het beslag. Schenk het beslag in de cakevorm en bak de cake in 60-75 minuten gaar in de oven. De korst moet droog en mooi bruin zijn, maar de kern mag iets vochtig blijven. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten rusten. Haal een mes langs de zijkanten van de cake en kieper hem voorzichtig uit de vorm. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Kijk op nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil