Zimbabwe: Tsvangirai mocht even land niet uit

De Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is gisteravond kortstondig belet om zijn land te verlaten, de jongste intimidatiepoging van dezelfde autoriteiten met wie Tsvangirai moeizame besprekingen voert over een machtsdeling. Na enkele uren oponthoud mocht Tsvangirai alsnog vertrekken naar Johannesburg waar morgen een tweedaagse top begint van SADC, het samenwerkingsverband van zuidelijke Afrikaanse landen. Tsvangirai verwacht van SADC kritische woorden aan het adres van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe.

Het incident met Tsvangirai en de SADC-top komen enkele dagen nadat Mugabes partij Zanu-PF en de MDC van Tsvangirai hun onderhandelingen over een machtsdeling hebben opgeschort. Tot die onderhandelingen werd besloten nadat Mugabe zich eind juni had laten herverkiezen bij verkiezingen die vanwege het geweld tegen oppositieaanhangers werden geboycot door de MDC. De verwachting is dat de besprekingen na de SADC-top verder zullen gaan.

Officieel heet het dat Tsvangirai „bedenktijd” nodig heeft na de besprekingen van afgelopen week. Toen de partijen woensdag uit elkaar gingen stak het verhaal op als had Mugabe een akkoord bereikt met Arthur Mutambara, de leider van een MDC-afsplitsing die als derde meedoet aan de onderhandelingen. Mutambara ontkende echter dat er een akkoord was gesloten. Gespeculeerd wordt dat het gerucht over een akkoord de kop op stak om Tsvangirai onder druk te zetten: samen met Mutambara’s fractie zou Mugabes Zanu-PF alsnog een meerderheid krijgen in het parlement, waar Zanu-PF in de eerste ronde van de verkiezingen in maart de absolute meerderheid verloor. Tsvangirai zou dan buitenspel komen te staan.

Tsvangirai, die de reputatie heeft op beslissende momenten niet doortastend genoeg te zijn, lijkt zich vooralsnog echter niet te laten opjagen. Belangrijkste struikelblok blijft vooralsnog dus de vraag wie de uitvoerende macht krijgt, dan wel behoudt: Tsvangirai of Mugabe. (BBC)