Yngling-zeilsters al zeker van zilver

De zeilploeg van stuurvrouw Mandy Mulder heeft zich vandaag in een vroegtijdig stadium verzekerd van zilver in de olympische Ynglingklasse. Het Nederlandse drietal, met Annemieke Bes en Merel Witteveen als bemanning, kan zaterdag in de afsluitende medaillerace op de Gele Zee niet lager eindigen dan de tweede plaats. De achterstand op de Britse koplopers Ayton/Webb/Wilson bedraagt slechts één punt.

Door een gebrek aan wind bleven alle olympische boten en zeilplanken vandaag lange tijd aan de kant. Uiteindelijk trok de wind alsnog aan en bij een stevige bries kon de achtste race in de Yngling worden gevaren. Daarin eindigde Mulder met haar team op de eerste plaats, na de hele wedstrijd aan kop te hebben gelegen.

De voorsprong op de Franse nummer twee bedroeg slechts één seconde. De Britse rivalen kwamen als vijfde over de finish en behielden daarmee net de koppositie in het klassement. Door het overschrijden van de tijdslimiet bleef het vandaag bij één race.

Als het Nederlandse trio morgen voor de Britse rivalen eindigt, is het goud voor Nederland.

Bij de Spelen in Athene (2004) vielen alle Nederlandse deelnemers buiten de prijzen, ondanks grote investeringen van het Nederlands Watersportverbond (KNWV).

De zekere medaille in de Ynglingklasse is een grote overwinning voor bondscoach Maurice Paardenkooper. Kort na de Spelen van Athene bedacht hij een revolutionair en ambitieus plan, dat vrij snel door het KNWV en sportkoepel NOC*NSF werd omarmd. Paardenkooper begon in 2005 met negen zeilsters en drie boten aan een soort talentenjacht. De afgelopen jaren liet hij de drie teams in steeds wisselende samenstelling trainen en wedstrijden varen.

De negen kernploegzeilsters waren collega’s, maar ook concurrenten van elkaar. Door ze steeds met en tegen elkaar te laten varen, hoopte Paardenkooper een hoog niveau in alle omstandigheden te bereiken.(ANP)