Winstdaling zakenbank NIBC

De Nederlandse zakenbank NIBC heeft last van de onrust op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis. De winst uit voortgezette activiteiten daalde in het eerste half jaar van 2008 met 17 procent naar 110 miljoen euro.

Dat heeft NIBC vanmorgen bekendgemaakt. „De markten blijven waarschijnlijk uitdagend”, zei bestuursvoorzitter Jeroen Drost. Hij noemde de resultaten „zeker in het licht van de turbulente marktomgeving goed. Het geeft het herstel van NIBC aan.” De activiteiten van NIBC staan onder druk doordat er minder verdiend wordt aan advisering bij fusies en overnames en door afschrijvingen.

Vorig jaar was NIBC de eerste Nederlandse bank die flink last kreeg van de kredietcrisis. Dat leidde tot een nettoverlies van 5 miljoen euro vorig jaar, doordat NIBC flink moest afboeken op een portefeuille van riskante Amerikaanse hypotheken. Deze werden toen ondergebracht in een apart bedrijf, NIBC Holding, dat overigens in het tweede kwartaal een winst boekte van 99 miljoen euro waardoor het verlies in het eerste half jaar van 2008 uitkwam op 146 miljoen euro. Een voorgenomen beursgang werd afgeblazen, in plaats daarvan zou de IJslandse bank Kaupthing NIBC overnemen. Maar in januari werd deze overname afgeblazen, omdat Kaupthing op zijn beurt door de kredietcrisis in kapitaalsproblemen was gekomen.

NIBC heeft nog eens 19 miljoen euro afgeschreven op leningen en die staan nu voor 37 procent van de nominale waarde in de boeken. In de tweede helft van het jaar verwacht de bank verder geen afschrijvingen te hoeven doen.

De voormalige Nationale Investeringsbank van de overheid maakte vanmorgen duidelijk de strategie aan te scherpen en vooral door te willen gaan als bank die kleine en middelgrote ondernemingen adviseert en aan financiering helpt en als financier optreedt van private-equityfirma’s, vastgoed en infrastructurele projecten. NIBC wil zelf niet meer beleggen op de financiële markten met eigen portefeuilles en bouwt die af, waardoor minder risico wordt gelopen met de eigen balans.

Meer bankencijfers op nrc.nl/kredietcrisis