VS geven Polen extra garanties

Polen heeft een speciale veiligheidsgarantie bedongen van de Verenigde Staten in ruil voor de plaatsing van een Amerikaans raketschild op Poolse bodem. Warschau vindt NAVO-bescherming niet genoeg.

Gisteren werd in Warschau door Poolse en Amerikaanse onderhandelaars een voorlopig akkoord getekend over de stationering van het Amerikaanse schild in Polen.

De onderhandelingen, die al vijftien maanden duren, zijn de afgelopen dagen versneld door het conflict in de Kaukasus. Volgens Polen heeft het Russische ingrijpen in Georgië de Amerikanen overtuigd van de noodzaak van extra veiligheidsgaranties aan Polen. Het gaat om een speciale garantie aan Polen als aanvulling op de bestaande bescherming die het land geniet als lid van de NAVO.

Volgens de Poolse premier Tusk bevat de overeenkomst een passage over een „wederzijdse verplichting” van de twee landen om elkaar te helpen in het geval van „militair en niet-militair gevaar”. Tusk meent dat de NAVO te traag is om te reageren wanneer zijn land in gevaar is. „We weten ook hoeveel tijd het kost om die machine in beweging te brengen”.

Het Amerikaanse raketschild, dat in 2012 operationeel moet zijn, moet Europa beschermen tegen raketten uit staten als Iran. Het bestaat uit tien onderscheppingsraketten en zal worden gebouwd op een Amerikaanse legerbasis in Polen. In Tsjechië moet een radarstation komen.

In artikel 5 van het NAVO-verdrag staat dat lidstaten elkaar zullen „assisteren” in het geval van een „gewapende aanval” op één van hen. Volgens de Poolse minister van Defensie Sikorski is de bilaterale veiligheidsgarantie door de VS bedoeld als „versteviging” van artikel 5. In ruil voor de plaatsing van het schild zal Washington ook de Poolse luchtafweer versterken met Patriot-luchtdoelraketten.

Het akkoord heeft de relatie tussen VS en Rusland verder onder druk gezet. Volgens de Russische ambassadeur bij de NAVO bewijst de ondertekening weer eens dat het raketschild „niet is gericht tegen Iran, maar tegen het strategisch potentieel van Rusland.” (AFP, AP, Reuters)