VS en Libië: streep onder het verleden

Washington. De Verenigde Staten en Libië hebben gisteren een akkoord gesloten dat een streep zet onder alle nog openstaande, wederzijdse compensatie-eisen voor omgekomen burgers. Het akkoord voorziet in financiële vergoeding voor nabestaanden van de slachtoffers van de bomaanslag op een Panam-vlucht boven het Schotse Lockerbie in 1988, waarbij 270 mensen omkwamen, en voor nabestaanden van circa 40 Libiërs die in 1986 omkwamen bij een Amerikaans bombardement op Libië. De compensatieregeling maakt definitief de weg vrij voor het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen de VS en Libië. In 2003 kwam al een einde aan jarenlange VN-sancties tegen Libië, dat door Washington jarenlang werd beschuldigd van sponsoring van terroristen, nadat het land had beloofd geen massavernietigingswapens meer te zullen najagen. Er is niet verteld wie de financiële vergoedingen nu gaat betalen.