Verenigde Staten

Verenigde Staten New York Voor het eerst in een decennium worden in het Morgan Library & Museum tegelijkertijd drie Gutenberg- Bijbels tentoongesteld. De expositie maakt het voor de bezoeker mogelijk de bijbels te vergelijken en onderlinge verschillen te constateren, met name in de grafische ontwerpen. Uit een van de boeken wordt duidelijk dat Gutenberg aanvankelijk kleur wilde drukken. Toen hij geconfronteerd werd met de tijd die de hiervoor nodige technische ingreep kostte, ging Gutenberg over op het met de hand inkleuren. Een van de exemplaren is van Johann Furst, aan wie Gutenberg zijn persen moest verkopen om schulden af te lossen. The Morgan Library & Museum, 225 Madison Avenue, New York. T/m 28 sept. Inl. +1-212-685 0008 of themorgan.org A detail of the "Old Testament" Gutenberg Bibles is photographed at the Morgan Library and Museum Monday, May 19, 2008 in New York. For the first time in more than a decade, the Morgan Library and Museum will exhibit all three of its Gutenberg Bibles, the largest number of copies in any single collection. the exhibit opens to the public May 20, 2008 and runs through Sept. 28, 2008. (AP Photo/Mary Altaffer) Associated Press

New York

Voor het eerst in een decennium worden in het Morgan Library & Museum tegelijkertijd drie Gutenberg-Bijbels tentoongesteld. De expositie maakt het voor de bezoeker mogelijk de bijbels te vergelijken en onderlinge verschillen te constateren, met name in de grafische ontwerpen. Uit een van de boeken wordt duidelijk dat Gutenberg aanvankelijk kleur wilde drukken. Toen hij geconfronteerd werd met de tijd die de hiervoor nodige technische ingreep kostte, ging Gutenberg over op het met de hand inkleuren. Een van de exemplaren is van Johann Furst, aan wie Gutenberg zijn persen moest verkopen om schulden af te lossen.

The Morgan Library & Museum, 225 Madison Avenue, New York. T/m 28 sept. Inl. +1-212-685 0008 of themorgan.org

Midtown

Het International Center of Photography geeft ruimte aan de fotograaf Bill Wood. In de expositie Bill Wood’s Business blijkt hoe zakelijk fotografie ook kan zijn. De Amerikaan Wood had een fotowinkel en werkte in opdracht. De tentoonstelling zit vol met lokale evenementen, als sportclubs, modeshows, openingen van winkels en het doorknippen van linten. Het is een tijdsbeeld van het kleinsteeds Amerika van voor 1973.

T/m 7 sept International Center of Photography, hoek 6th Avenue &43 Street, Manhattan. Inl +1-212-857.0000 of icp.org

Park Slope, Brooklyn

Union Hall is vooral bekend wegens het kaatsbalachtige spel dat je al drinkend kunt spelen, tegen het decor van een leeszaal. De optredens zijn vaak verrassend: bijvoorbeeld de ‘humeurige alt country’-muziek van het lokale kwartet Cheyenne nu zaterdag.

Union Hall, 702 Union St, Brooklyn, +1-718-638-4400, unionhallny.com

Bryant Park, Manhattan

Elke maandagavond een filmklassieker, gratis, op het gras, tussen de wolkenkrabbers. ‘Superman’ (18 aug).

42nd Street tussen 5th en 6th Avenues, +1-212-512-5700, Bryantpark.org