Topman TNK-BP 2 jaar uit Rusland geweerd

Een rechtbank in Moskou heeft gisteren de Britse topman van het Russisch-Britse energiebedrijf TNK-BP voor twee jaar de toegang tot Rusland ontzegd. De leiding van de joint venture, waarvan de Britse en Russische aandeelhouders al geruime tijd met elkaar ruziën over de zeggenschap, zei gisteren in beroep te zullen gaan tegen de rechterlijke beslissing.

De topman, Robert Dudley, blijft gewoon met de dagelijkse leiding belast, zei het Britse energieconcern BP gisteren in een verklaring. Daarin beschuldigt BP de Russische aandeelhouders – een groep Russische miljardairs met naar verluidt banden met het Kremlin – er openlijk van achter de beslissing van de rechtbank te zitten. In juli werd Dudley al verhinderd naar Rusland terug te keren omdat de Russische autoriteiten zijn visum niet wilden verlengen.

De Russische aandeelhouders van hun kant beschuldigen Dudley ervan aandeelhouder BP voor te trekken. Dat wordt weer ontkend door BP. De Russen willen bovendien de joint venture naar de beurs brengen om hun aandelenbelang te verzilveren, maar een beursgang vindt BP niet nodig. TNK-BP is het derde olieconcern van Rusland en goed voor een kwart van de mondiale olieproductie van BP. (Reuters)