Televisie Voorkeur

Vanmiddag is Lowlands 2008 begonnen, het jaarlijkse zomerfestival met muziek, cabaret, literatuur en dans. De VPRO doet er drie dagen uitgebreid verslag van. Live optredens (van o.a. Anouk, N*E*R*D, The Kooks en Amy MacDonald), sfeerimpressies en interviews. Presentatie: Brecht van Hulten, Eric Orton, Paula van den Elsen en Gijsbert Kramer. Ned.3, 23.15-1.15u. Blogs van NRC-redacteuren op nrcnext.nl/lowlands2008. LOWLANDS 2002, ARTIKEL MOJO, JACOB HAAGSMA T.A.V. KUNSTREDAKTIE FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

actualiteiten

EénVandaag. Item over diabetespatiënten die klagen dat verzekeraars steeds vaker op de stoel van de dokter gaan zitten. De internist schrijft bijvoorbeeld een glucosemeter voor en dan weigert het College van Zorgverzekeraars dit te vergoeden. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Popster Madonna wordt 50 en haar cd’s, dvd’s en concertkaartjes gaan nog steeds als zoete broodjes over de toonbank. Hoe kan deze zangeres zo lang zo populair blijven? Een gesprek met popjournalist Leon Verdonschot, hoogleraar Patricia Pisters en de travestiet en superfan Mayday. Ned.2, 20.25-20.45u.

Nova. Hoe verder met GroenLinks na het vertrek gisteren van Kamerlid Duyvendak? En aandacht voor de economische crisis in de VS. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Ik wil oud worden in China. Een vrolijke documentaire van omroep MAX over bejaarden in Peking. Nog voor de arbeiders opstaan en de auto’s de wegen verstoppen, zijn duizenden ouderen in Peking al uit bed en op weg naar de parken van de stad. De documentaire neemt de kijker mee naar een klein park in Peking waar elke ochtend de bejaarden uit de buurt bij elkaar komen om te sporten, te mediteren, opera te zingen, te dansen en kalligrafie te beoefenen, om zo hun lichaam en geest fit te houden. De film geeft een andere kijk op de Chinese maatschappij en een verfrissende blik op ouder worden. Ned.2, 23.30-0.25u.

informatief

NOS: Samenvatting Indië Herdenking. Vanmiddag was de jaarlijkse herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Herdacht wordt dat op 15 augustus 1945 met de capitulatie van Japan een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na de samenvatting praat Margriet Vroomans met cabaretier en tekstschrijver Diederik van Vleuten. Hij erfde het Indië-archief van zijn familie, met o.m. de memoires van zijn oud-oom Jan van Vleuten, die de Japanse bezetting en de teloorgang van Nederlands-Indië van dichtbij meemaakte. Hij wil ‘iets’ doen met het verleden van zijn familie in het voormalige Nederlands-Indië. Ned.2, 19.25-19.55u.

NieuwsLLink. Realityserie over journalistiek in niet-westerse landen. Journalist Margriet van der Linden, vanaf september de nieuwe hoofdredacteur van het maandblad Opzij, liep een week mee met Nighat Parveen, verslaggeefster van een kleine onafhankelijke radiozender in de Pakistaanse stad Islamabad. Pakistan haalt in Nederland alleen het nieuws als er iets te melden valt over Talibaan, bomaanslagen of cartoonrellen. Bij Power99 gaat Van der Linden op zoek naar andere verhalen. En dan vindt er een aanslag plaats. Ned.2, 21.20-22.00u.

Drama

The Tudors. Britse dramaserie de over de heerschappij van koning Hendrik de Achtste. Aflevering 3 van de tweede serie (i.t.t. wat eerder op deze plek is aangekondigd gaat het om een nog niet eerder vertoonde vervolgserie). Anne Boleyn zal ten slotte tot koningin gekroond worden. Hendrik negeert de tweespalt aan zijn hof en in het land en wacht op de mannelijke erfgenaam die Anna hem beloofd heeft. Met o.a. Jonathan Rhys Meyers, Natalie Dormer, James Frain en Peter O’Toole. BBC 2, 22.00-23.00u.

Twin Peaks. Zevende deel van een cultserie uit de jaren 90. In het fictieve Amerikaanse stadje Twin Peaks wordt het lijk van de 17-jarige Laura Palmer gevonden. Agent Dale Cooper onderzoekt de zaak. België 2, 23.10-23.55u.

amusement

Comedy connections. Serie over populaire Britse komische tv-series van lang geleden. De Schotse sitcom Rab C. Nesbitt werd uitgezonden van 1988-1999. De titelheld was een alcoholist uit Glasgow die werkloos was uit overtuiging. BBC 1, 23.35-0.15u.

Olympische spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar pagina 10 van deze krant en nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.33-21.29u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Tafelheer deze week: oud-hockeyer Floris Evers. Ned.1, 22.15-23.05u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: atletiek, zwemmen, badminton, hockey, zeilen, roeien, tennis, baanwielrennen, softbal, honkbal en paardensport dressuur. Ned.1, vanaf 2.25u. De uitzending loopt non stop door tot zaterdag 18.00u.