Slavenhandel

In zijn recensie van Power, Faith and Fantasy van M.B. Oren (Boeken, 08.08.2008) vermeldt Richard van Leeuwen dat voor het elimineren van de Barbarijse zeeroversnesten `in Orens versie de slappe Britten niet meer dan een bijrol vervulden`. Bij lezing van het zeer goed gedocumenteerde White Gold van Giles Milton (2004) blijkt dat niets minder waar is. Een definitief einde aan de christen- slavenhandel had plaats in augustus 1816, toen een enorme Britse vloot, geassisteerd door zes Nederlandse schepen, onder leiding van de vice-admiraal RN Lord Exmouth, Algiers bombardeerde met meer dan 50.000 kanonskogels. De gehele slavenhandel in zowel Algerije als Marokko stortte daarop in. De Amerikanen speelden hierbij geen rol. Lord Exmouth werd daarvoor internationaal geprezen, ook Nederland verleende hem een ridderorde.

    • Joost S.H. Gieskes