Selectie Podiumkunsten

Robeco Zomerconcerten

Het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta brengt olv Candida Thompson in de serie Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw vanaf vanavond een zeer gevarieerd mini-festival met vier concerten. Solisten zijn violist Julian Rachlin, zangeres Karin Bloemen met Nederlandse liederen, acteur Porgy Franssen in gedichten van Poesjkin en pianist Ronald Brautigam in het Pianoconcert in a van Mendelssohn.Verder volgende week: cellist Pieter Wispelwey, de Moskou Solisten van Joeri Basjmet en het Concertgebouworkest. Inl. en res 020 6718345

Opera Spanga

Donna Giovanna is de titel van de Mozart-opera die regiseur Corina van Eijk dit jaar brengt in het weiland in het ZuidFriese Spanga. De verleider Don Giovanni is getransformeerd tot de verleidster Donna Giovanna en het is de vraag of zij, net als het mannelijke personage, heldenstatus kan verwerven of toch wordt gezien als een sloerie. Klara Uleman zingt de titelrol, Francis van Broekhuizen is Leporella. 21 t/m 30 aug. Inl en res: www.operaspanga.nl

Alias Duivelsoog

In het natuurgebied ‘De Rottige Meente’ in het Friese Nijetrijne wordt de komische opera Fra Diavolo (1830) van Daniel Aubert uitgevoerd in een eigentijdse versie: Alias Duivelsoog. Regiseur Rata Kloppenburg en tekstschrijver Alice Zwolschen verplaatsten het verhaal over het charmante duivelse heerschap Michele Pezza ook naar het Friese landschap.

Opera Nijetrijne: 19 t/m 31 aug. Inl en res: info@operanijetrijne.nl

Gelderse Muziekzomer

In het kathedrale gebouw van het voormalige Radio Kootwijk midden in de Veluwse bossen is er zondag vanaf 15u een dag van de Amerikaanse muziek met oa John Adams . Inl en res www.muziekzomer.nl.

Zomergasten

Anders dan die van Bas Heijne, tonen de Zomergasten van Maxim Gorki geen enkel interesse in televisie. Er hangt er wel eentje achter de bar, maar die vertoont Russische soap. Deze zomergasten trachten de verveling te verdrijven met liefde, roddelen en klagen over de eigen leegte. In het openluchttheater van het Amsterdamse Bos maakt de groep van Frances Sanders er een vermakelijke toneelavond van. T/m 6 sept. Info 020-6433286 of www.bostheater.nl.

Lang en gelukkig

Met deze familievoorstelling stapt het Ro Theater in de Britse traditie van de Christmas pantomime. Rondom het sprookje van Sneeuwwitje bouwt regisseur Pieter Kramer een feestelijke avond vol hansworsterij. Met Arjan Ederveen als de stiefmoeder. 20-24 aug Amsterdamse schouwburg. 27-31 aug Rotterdamse Schouwburg. Inl.: www.rotheater.nl.

Bloedband

In dit muziektheaterstuk verweeft Orkater drie verhalen waarin vrouwen wraak nemen op onbetrouwbare mannen. Op heftige vreugde volgt steeds een hevige desillusie; effectieve wisselbaden van schrijvers Geert Lageveen en Leopold Witte. De muziek van Beppe Costa combineert het lieflijke getokkel van mandolines met ruige drums en droefgeestige zang. 13-17 Aug Amsterdamse schouwburg. Inl. 020-6242311 of www.orkater.nl.

De Parade

Laatste weekeinde van theaterfestival De Parade. Augustusregen of avondzon: tussen de tenten in gepatineerde kermissfeer, met een glas rosé of een papieren bordje zelfgebakken poffertjes, lijkt het toch even zomer. En, o ja, je kunt ook een toneelstuk bekijken. T/m 17 aug ML Kingpark, Amsterdam. Info www.deparade.nl.