Selectie Film

Foat-In

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert op 21, 22 en 23 aug een filmfestival dat leuker is door de wijze van vertonen dan door de films die er draaien. Dat zijn namelijk achtereenvolgens Op hoop van Zegen, Master and Commander en De scheepsjongens van Bontekoe, geen toppers. Maar de attractie is dat de films in de open lucht worden vertoond, op een reuzenscherm achter het museum op het Oosterdokseiland. Schepen die aanmeren krijgen een radiootje en een frequentie waarop ze kunnen afstemmen voor het geluid van de film. Het is dan ook een ‘geluidsvriendelijk’ festival. Scheepvaartmuseum Filmfestival. 21-23 aug Inl www.scheepvaartmuseum.nl/filmfestival

Sex and the City

Filmisch gebeurt er niet opwindends. Inhoudelijk lijkt de plot van Sex and the City op andere formulefilms uit Hollywood. De Bouquetreeks uitgeserveerd als Oorlog en Vrede vindt filmredacteur Bas Blokker. Maar de veertigers Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha hebben miljoenen fans en redacteur Sandra Heerma van Voss heeft zich gelaafd aan goed aangeklede, geestige lotgenotes. Regie: Michael Patrick King. Met: Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth. In 39 bioscopen.

De brief voor de koning

Regisseur Pieter Verhoeff heeft zich voorbeeldig van zijn taak gekweten om een van de populairste Nederlandse jeugdboeken ooit te verfilmen. Zijn versie van De brief voor de koning is een warme avonturenfilm geworden, waarin de actie nooit de menselijke kant overschaduwt. Yannick van de Velde is een overtuigende Tiuri, die eerst aarzelend maar steeds zelfverzekerder de opdracht aanvaardt waar ridder Edwinem voor vermoord is. Regie: Pieter Verhoeff. Met: Yannick van de Velde, Quinten Schram. In: 80 bioscopen

There will be blood

Grimmig en fascinerend epos van Paul Thomas Anderson over een olieman in het begin van de twintigste eeuw die voortgedreven door hebzucht en haat een fortuin vergaart waarmee hij zich voorgoed van de rest van de mensheid hoopt te bevrijden. Ede Cine Mec, Tilburg Euroscoop.

Kung Fu Panda Kung Fu Panda doet precies wat de film moet doen: onbezorgd vermaak bieden voor kinderen. Panda Po is niet overdreven slim en sterk, maar een ‘gewoon’ dier. Hij droomt van een leven zoals zijn grote helden: vijf flitsende Kung Fu-sterren: een slang, tijgerin, kraanvogel, aap en sprinkhaan. Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven om een nieuwe Kung Fu-ster te vinden, valt de keuze op Po, ondanks zijn onhandige afmetingen. Regie: Mark Osborne en John Stevenson. In: 78 bioscopen. Met de stemmen van o.a. Dustin Hoffman en Angelina Jolie.

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. Ze wordt opgehaald door haar jongere zus Leá. Juliette is na jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot. In: 21 bioscopen.

Into the Wild

Chris McCandless strijkt moederziel alleen neer in de ruige natuur van Alaska. Into the Wild geeft een oprecht en soms aangrijpend portret van de jongeman. Het helpt om de romantische kijk van regisseur Sean Penn op de jeugd en de natuur te delen. Maar ook voor sceptici valt er genoeg te bewonderen. In 20 bioscopen.