Selectie Diversen

Groningen

Het Noorderplantsoen, op een steenworp afstand van de Groninger binnenstad, is ook dit jaar weer tien dagen lang het decor van het theater-, dans-, film- en muziekfestival Noorderzon. Het festival, dat duurt van 21 tot en met 31 augustus, staat dit jaar in het teken van Italië.

Inl: www.noorderzon.nl

Zeist

Van 16 t/m 31 augustus wordt, voor de 19de maal, het internationaal kamermuziekfestival Zeister Muziekdagen gehouden. De concerten worden gespeeld in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente, gelegen naast Slot Zeist. Met o.a. het Jerusalem Quartet, het Israel String Quartet, de Vlaams-Braziliaanse pianiste Eliane Rodrigues en een keur aan vermaarde kamermuziekspelers als cellist Dmitri Ferschtman.

Inl: www.zeistermuziekdagen.nl

Lelystad

In het derde weekeinde van uagustus is het Uitgast Festival. Op het programma klassieke concerten, met uitstapjes naar de jazz en de wereldmuziek en aanverwante kunst stromingen, zoals dans en beeldende kunst. Met o.a. Hans Eijsackers en Ellen Corver, Musica Temprana, het Apollo Ensemble en Rietkwintet Calefax. Voor de jeugdige bezoekers speelt Frank Groothof zondag zijn eigen versie van de Peer Gynt van Edward Grieg.

Natuurpark Lelystad. Za 16 aug 20-23u & zo 17 aug 11-18u. Entree gratis. Inl: www.uitgast.nl

Delft

Rose, Bastian, Giovanca en The Ploctones zijn de grote namen op de 24e editie van het Jazz Festival Delft. Naast deze zullen er nog tientallen nationale en lokale acts hun opwachting maken, zoals Jules Deelder, Midnight Gypsies, Leslie Nielsen en Andy Bruce and the Rigidly Righteous.

Van 15 t/m 17 aug. Diverse binnen- en buitenpodia in het centrum van Delft. Inl: www.jazzfestivaldelft.nl

Limburg (NL) en Limburg (B)

Onder de titel ‘Het Grote Verlangen’ houden de beide Limburgen van 17 t/m 31 aug voor de 3de keer een literair festival. Literatuur is de rode draad, maar de line-up bevat ook muziek en theater. De programma’s in de vier steden Hasselt, Genk, Heerlen en Maastricht zijn zo samengesteld, dat er op de podia allerlei ontmoetingen plaatsvinden tussen schrijvers uit België en Nederland. Met auteurs, dichters, journalisten, publicisten, muzikanten, performers, jonge talenten en gevestigde namen uit de twee landen, in diverse combinaties en cross-overs, vaak op bijzondere zomerse locaties. Maastricht opent het festival met een dagarrangement van Centre Céramique en selexyz dominicanen. Inl www.hetgroteverlangen.eu

Vlieland

Op 17 augustus (21u) wordt voor de tweede maal een literaire avond georganiseerd op camping Stortemelk te Vlieland. Er zullen voordrachten in het Nederlands en Fries te horen zijn door Piet Gerbrandy, Els Moors, Elmar en Tsead Bruinja. Ook is er muziek door Harold K. en Kees Wennekendonk.

Kampeerterrein Stortemelk, De Bolder, Vlieland. www.stortemelk.nl

Zandvoort

Op zondag 17 augustus wordt op de Boulevard van Zandvoort het festival The World at your Beach, gehouden, met acrobatiek, Braziliaanse popmuziek, Salsa band en Tango orkesten. De activiteiten beginnen omstreeks 13u.

Inl www.theworldatyourbeach.nl

Broek in Waterland

Het laatste concert van het Waterlands Orgelfestijn is op wo 20 aug om 20u. Willem Poot bespeelt dan het orgel van de Hervormde Kerk in Broek in Waterland. Entree €6. Inl www.orgelkringwaterland.nl