Routineklus hockeyploeg

De Nederlandse hockeyers hebben zich vandaag in Peking niet laten verrassen door Canada, een van de zwakste deelnemers aan het toernooi. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans behaalde zonder bovenmatige inspanningen de derde opeenvolgende overwinning: 4-2.

Met drie treffers was Taeke Taekema opnieuw de gevierde man. Het strafcornerkanon van hoofdklasser Amsterdam scoorde tot dusver al zes keer in Peking. Roderick Weusthof bracht de vierde treffer op zijn naam. Nederland speelt zondag tegen olympisch kampioen Australië.

Canada, de nummer vijftien van de wereldranglijst, begon in Peking met twee nederlagen, tegen achtereenvolgens Australië (1-6) en Pakistan (1-3). Rob Short (36) is nog altijd de architect op het middenveld. De routinier van Laren, de nieuwe werkgever van afzwaaiend bondscoach Oltmans, speelde vandaag zijn 274ste interland.

Voor de Nederlandse ploeg was de opdracht vandaag simpel in de routineklus tegen de winnaar van de Pan-Amerikaanse Spelen: snel afstand nemen, energie sparen en blessurevrij blijven. Al na zeven minuten leidde de ploeg met 2-0. Beide treffers kwamen op naam van Taekema, die eerst doel trof uit zijn eerste strafcorner en daarna een strafbal benutte.

Nederland gaf daarna, tot lichte ergernis van Oltmans, de regie enigszins uit handen. Taekema dacht in de twaalfde minuut de bal met een hoogstandje te kunnen wegwerken, maar vergiste zich in zijn eigen technische vaardigheid. Ranjeev Deol profiteerde na een goede interceptie van Sukhwinder Singh: 2-1. Taekema maakte twee minuten voor rust zijn foutje goed door zijn vierde strafcorner raak te pushen: 3-1.

Na de onderbreking sloeg de paniek even toe op de Nederlandse bank. Bij de (mislukte) vijfde strafcorner leek Taekema door zijn knie te gaan. Hij bleef enige tijd met een pijnlijke grimas liggen. De schade bleek echter mee te vallen. De schutter had ‘slechts’ een tik op zijn knie gekregen.

De licht aangeslagen centrale verdediger bleef een minuut of tien aan de kant. Hij miste daardoor een serie korte hoekslagen waaruit tweede keuze Weusthof enigszins fortuinlijk wist te scoren: 4-1. Bij de negende strafcorner stond Taekema er weer, maar hij miste. Dat deed Ravinder Kahlon in de slotfase niet: 4-2.