Rechten Steinbeck deels naar Penguin

New York. Een federaal gerechtshof in de VS heeft gisteren een eerdere uitspraak herzien over de toekenning van publicatierechten van tien van de belangrijkste boeken van de Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar John Steinbeck. Het gaat ondermeer over de rechten van boeken als The Grapes of Wrath (1939) en Of Mice and Men (1937). De rechten komen nu in handen van de Britse uitgeverij Penguin en de erfgenamen van Elaine Steinbeck, weduwe van de schrijver. Volgens het hof werden de publicatierechten in 2006 ten onrechte toegekend aan Thomas Steinbeck, zoon van de auteur, en aan kleindochter Blake Smyle. Bij zijn overlijden in 1968 droeg Steinbeck de rechten over aan zijn vrouw en liet zijn beide zonen een bedrag na van 50.000 dollar. Toen Elaine in 1994 zelf overleed, liet zij de rechten na aan haar eigen kinderen en kleinkinderen maar sloot ze Steinbecks beide zoons, afkomstig uit een eerder huwelijk, buiten.