Positieve reactie op vertrek Kamerlid

Partijgenoten, collega-Kamerleden en andere betrokkenen vinden dat Wijnand Duyvendak (GroenLinks) een juiste beslissing heeft genomen door te vertrekken als Kamerlid.

Duyvendak maakte gisteravond zijn vertrek bekend. Na alle commotie over zijn bekentenis dat hij in 1985 betrokken was geweest bij een inbraak, leidde een brief van oud-topambtenaar George Verberg tot zijn besluit uit de politiek te stappen. Uit deze brief bleek dat de publicatie van namen en adressen van ambtenaren in 1985 in het actieblad Bluf!, waarvoor Duyvendak verantwoordelijk was, had geleid tot brandstichting en bedreigingen. Verberg zegt nu: „Ik vind het chic dat hij zelf het besluit heeft genomen. Ik hoop dat hij schoon schip kan maken en zijn geloofwaardigheid terugwint.”

GroenLinks-leider Femke Halsema beklemtoonde dat Duyvendak een eigen afweging had gemaakt. Ze zei zijn besluit te respecteren. „De fractie van GroenLinks, de partij en ik zullen Wijnand enorm missen.” Ze noemde de bereidheid van Duyvendak zich te verantwoorden over zijn verleden „uitzonderlijk”. Ze riep anderen uit het actiewezen van de jaren tachtig op dat ook te doen. „Dan moet er wel publieke ruimte zijn om te erkennen dat mensen veranderen en zich ontwikkelen. Die ruimte heb ik de afgelopen weken weleens gemist.”

Volgens partijvoorzitter Henk Nijhof werd gisteren in de loop van de dag duidelijk dat zijn positie onhoudbaar was. „Als ik in zijn positie had gezeten had ik hetzelfde gedaan.” Senaatsfractievoorzitter Tof Thissen vindt het een zware slag voor GroenLinks. „Na dat eerste, onhandige persbericht over zijn boek, heeft Wijnand zich hersteld. Hij verdient groot respect.”

CDA en PvdA tonen begrip voor het besluit. „Gezien alles wat er nu over zijn verleden bekend is geworden, lijkt ons dit een verstandige weg”, zegt CDA’er Sybrand van Haersma Buma. De VVD en SP vinden het een interne partijkwestie. PVV-leider Geert Wilders roept Duyvendak op af te zien van zijn recht op wachtgeld. „Een inbreker hoeft geen wachtgeld te krijgen.” Minister Cramer (Milieu, PvdA) zei vanmorgen: „Een persoonlijk drama, maar de juiste beslissing.”