Onrust in regio’s Georgië houdt aan

Enkele uren voordat de Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken in Georgië zou arriveren, heeft Michail Saakasjvili opnieuw uitgehaald naar Moskou. De Georgische president riep de internationale gemeenschap op om een eind te maken aan Ruslands „barbaarse, onmenselijke en bedrieglijke bezetting”.

Saakasjvili beschuldigt Moskou van „etnische zuiveringen” in de opstandige gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië. Uit de regio’s komen verschillende berichten over plunderingen door separatistische strijders, volgens Tbilisi aangezet door Moskou. Rusland ontkent dit.

De blokkade van Gori, zo’n 65 kilometer ten westen van de Georgische hoofdstad Tbilisi, door Russische troepen duurt nog voort. Russische militaire voertuigen hebben de weg naar Gori van Tbilisi afgezet en hebben daarmee effectief Georgië in twee helften verdeeld: het is de enige, grote weg naar het oosten van Georgië.

Gisteren zeiden Georgische autoriteiten dat Russische soldaten Gori hadden ingenomen. Moskou ontkende dat eerst maar kwam daar later op terug. Terugtrekking van de Russische troepen zou later op de dag begonnen zijn, maar Tbilisi meldde dat die halverwege weer werd afgebroken.

Russische troepen bezetten volgens Tbilisi ook nog steeds de havenstad Poti. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende vandaag echter dat Russische soldaten Georgiës tweede grootste stad, Kutaisi, zouden hebben ingenomen, ondanks berichten gisterenavond dat Russische tanks in die richting oprukten.

In een vandaag gepresenteerd rapport van Human Rights Watch zegt de mensenrechtenorganisatie dat Rusland clusterbommen heeft gebruikt bij aanvallen op Georgische steden en dorpen. Daarbij zou ook de Nederlandse cameraman Stan Storimans zijn omgekomen. HRW heeft Moskou opgeroepen om het gebruik van clusterbommen, die talloze kleinere bommetjes bevatten, te staken. Het Russische ministerie van Defensie ontkende vandaag het gebruik van clustermunitie. (AP, Reuters, AFP)