‘Onderhandeling positie Musharraf’

De Pakistaanse president Pervez Musharraf zou bereid zijn om gehoor te geven aan de roep vanuit de regering om af te treden, op voorwaarde dat hij niet vervolgd wordt voor het uitroepen van de noodtoestand in november vorig jaar. Dat hebben anonieme regeringsfunctionarissen gezegd. Musharrafs woordvoerder ontkende dat het aftreden aanstaande zou zijn, maar een prominente politicus van de aan Musharraf getrouwe partij PML-Q zei dat er gesprekken worden gevoerd met de coalitie.

„Aanhangers proberen ervoor te zorgen dat de zaken op een vriendschappelijke manier, met discussies, worden opgelost”, zei Tariq Azeem Khan. Hij legde uit dat die aanhangers van Musharraf dat verkozen boven „een lange, slepende afzettingsprocedure”.

De twee belangrijkste regeringspartijen – de Pakistaanse Volkspartij en de Pakistaanse Moslimliga-N – besloten vorige week dat de zeer impopulaire Musharraf moet vertrekken. Zij vinden dat hij buiten de grondwet heeft gehandeld toen hij vorig jaar zestig prominente rechters ontsloeg en de noodtoestand uitriep, terwijl hij zich ondertussen verzekerde van een nieuwe, vijfjarige presidentstermijn.

De Financial Times meldde gisteren dat de coalitie en de president zouden hebben afgesproken dat hij aftreedt en niet vervolgd wordt. Het leger, dat sinds het aantreden van legerleider Kayani een neutrale houding heeft aangenomen in de politiek, zou geëist hebben dat aan Musharrafs voorwaarden wordt voldaan.

De Indiase premier Manmohan Singh heeft gisteren tijdens een toespraak ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag gewaarschuwd dat de relaties met Pakistan verder zullen verslechteren als Islamabad zich niet harder inspant om terroristen te bestrijden die vanuit Pakistan opereren. De aanslag op de Indiase ambassade in Kabul, vorige maand, heeft het vredesproces met Pakistan geschaad, aldus de premier. India en Afghanistan beschuldigen de Pakistaanse inlichtingendienst ISI van betrokkenheid bij die aanslag.

Singh riep verder op tot staking van de protesten in Kashmir. Indiase grenswachten zeiden vandaag dat zij beschoten zijn vanuit eht Pakistaanse deel. (AP, Reuters)