NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com

Werkkamer van L.H. Wiener Foto Vincent Mentzel werkkamer van L.H. Wiener
Werkkamer van L.H. Wiener Foto Vincent Mentzel werkkamer van L.H. Wiener Mentzel, Vincent

Gouden Uil wil minder boeken hoeven lezen

Uitgevers mogen nog maar een beperkt aantal enkele boeken inzenden voor de Gouden Uil Literatuurprijs. Dat heeft het bestuur van de prijs eind juli meegedeeld. Juryleden mogen wel boeken toevoegen.

Tot woede van uitgevers. Leo De Haes (Houtekiet) in Knack: „Dit is toch pure waanzin. Eigenlijk vraagt de Gouden Uil dat wij zelf jury zouden spelen.” Harald Polis, uitgever van de winnaar van vorig jaar, Marc Reugebrink zegt: „Als ik het goed begrijp, mag ik maar vijf titels insturen. Was dat vorig jaar al zo geweest, dan had ik Marc Reugebrink misschien niet voorgesteld. Terwijl dit voor de man de grote doorbraak is, die je nooit kunt krijgen zonder De Gouden Uil.” (DL)

L.H. Wiener is wellicht al uitgeschreven

„Met mijn laatste boek Eindelijk volstrekt alleen heb ik een trilogie afgerond”, zegt L.H. Wiener in een interview op nrcboeken.nl „Al had ik nooit de bedoeling een trilogie te schrijven. Mijn hele oeuvre heb ik altijd op een organische manier laten ontstaan; al die lijnen in Nestor, De verering van Quirina T. en Eindelijk volstrekt alleen zijn op een natuurlijke manier samengekomen. Ik zit in mijn eigen leven als een spin in een web. Ik verzin weinig, maar ik kan wel vormgeven.”

Nu is het tijd voor iets nieuws, zegt Wiener in zijn zeer krappe werkkamer. „Dit is een mooi moment om te kijken of ik mijn fantasie kan aanspreken om boeken te schrijven. Ik heb het nooit met het mes op de keel geprobeerd, want mijn eigen leven gaf genoeg stof. Maar als dat niet lukt, dan maal ik er geen moment om. Nescio schreef vier boeken , en heeft toch een prachtig oeuvre neergezet. In Eindelijk volstrekt alleen schrijf ik: wat is er mooier dan te zeggen: zo, hier is het, het is klaar, ik ga zeilen.” (RK)

NIEUWSLEZENGeorgië

Bij zijn aantreden na de Rozenrevolutie in 2003 bezwoer de Georgische president Michail Saakasjvili al dat Zuid-Ossetië weer onder controle van Georgië zou komen. Maar hoe lastig dat zou worden blijkt al uit Statehood and Security: Georgia after the Rose Revolution (MIT Press, 2005, € 25,99) van Bruno Coppieters en Robert Legvold. Volgens hen is er geen gebied dat beter illustreert waar de problemen met de Kaukasus liggen. Het land ligt in het brandpunt van regionale problemen en heeft in zijn geschiedenis nauwelijks vrede gekend. Ze schreven het boek om te laten zien dat wanneer het in Georgië misgaat, het binnen de kortste keren in de omringende landen ook zal misgaan.

Hoe anders is het beeld dat Sandra Roelofs, Saakasjvili’s vrouw, schetste in haar autobiografie De first lady van Georgië. Herinneringen van een idealiste (Archipel, € 17,95; Boeken 10.06.05). Het beeld is er een van zingende Georgiërs na de Rozenrevolutie van 2003. En dat terwijl, volgens Yaël Vincks, ‘Georgië kampt met drie opstandige regio’s, dat vermeende terroristen uit Tsjetsjenië regelmatig hun toevlucht tot het land zoeken, dat de betrekkingen met Rusland slecht zijn en dat Saakasjvili ook bekend staat als een emotionele en opvliegende man die slecht tegen kritiek kan.’

In Georgia Diary: A Chronicle of War and Political Chaos in the Post-Soviet Caucasus (Sharpe, 2005, € 33,99) zet de journalist Thomas Goltz alle conflicten en corruptieschandalen sinds de onafhankelijkheid en Shevardnadze als eerste president op een rijtje. (TJ)

WEEKSITEGekke titels

Na de door Salman Rushdie gewonnen Booker of Bookers kiest Engeland nu de vreemdste vreemde boektitel. Al 30 jaar wordt er een prijs uitgereikt aan een authentiek boekenetiket als Population and Other Problems (China National Publications), maar The Guardian laat de lezers nu de beste kiezen uit de dertig winnaars sinds 1978. Sstemformulier op: www.guardian/co.uk/books/2008/aug/08/diagram.prize.oddest.book.title. Favoriet is vooralsnog How to Shit in the Woods: An Environmentally Sound Approach to a Lost Art. (AF)

M.m.v. Arjen Fortuin, Toef Jaeger, Reinier Kist en Dirk Leyman

Dagelijks staan nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Reinier Kist
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman