Na veto Nederlandsche Bank geen topbaan SNS

De Nederlandsche Bank heeft de benoeming van de beoogde president-commissaris Henjo Hielkema van SNS Reaal geblokkeerd. Hij zou in 2007 ontoelaatbare effectentransacties hebben gedaan.

Dat heeft de bank-verzekeraar gisteren bekendgemaakt. Hielkema (65) was tot begin dit jaar lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. De AFM is belast met het toezicht op de financiële markten en dus ook op aandelentransacties. Hielkema hield vanaf 2003 zelf toezicht op de afdeling financiële markten. Met het oog op zijn aanstaande benoeming als president-commissaris bij SNS Reaal, legde hij die functie op 1 januari neer.

In een persbericht, voorafgaand aan de bekendmaking van de halfjaarcijfers, meldde de bankverzekeraar vanochtend dat Hielkema niet zal aantreden als voorzitter van de raad van commissarissen wegens „een verschil van inzicht” met DNB „over een aantal effectentransacties”.

In een toelichting hierop zei SNS-topman Sjoerd van Keulen dat dezichthouder de benodigde verklaring van geen bezwaar niet heeft gegeven. Dat is zeer uitzonderlijk. De aandeelhoudersvergadering had Hielkema’s benoeming op 16 april al goedgekeurd.

Over de aard van de kennelijk ontoelaatbare effectentransacties doet geen van de betrokken partijen mededelingen. Hielkema, voormalig lid van de raad van bestuur van Fortis, was niet bereikbaar voor commentaar. DNB wil niet zeggen of er aangifte is gedaan tegen Hielkema wegens overtreding van bepaalde regels.

Uit het register van de AFM blijkt dat Hielkema in april vorig jaar drie keer heeft gehandeld in aandelen Sligro. Van deze voedingsgroothandel is hij president-commissaris. Hij kocht en verkocht op die dagen aandelen. Uiteindelijk had hij bijna 5.000 Sligro-aandelen in bezit. SNS maakte ook bekend een conflict te hebben binnen de raad van bestuur. Directielid Cor van den Bos, verantwoordelijk voor het verzekeringsbedrijf Reaal, vertrekt wegens „verschil van inzicht” over de strategie van het concern.