Musharraf treedt niet af en vraagt oppositie om verzoening

Islamabad. De Pakistaanse president Pervez Musharraf, die onder toenemende druk staat om af te treden, heeft zijn tegenstanders gisteren opgeroepen tot verzoening. Musharraf verscheen op televisie ter ere van de nationale feestdag voor de onafhankelijkheid van Pakistan. Hij zweeg in zijn toespraak over het vorige week gelanceerde plan van de oppositie om hem via een formele procedure af te zetten. ”Als wij onze economie op gang willen houden en terrorisme willen bestrijden, hebben we politieke stabiliteit nodig”, aldus de president, die ontspannen en zelfverzekerd oogde. Musharraf kwam in 1999 met een geweldloze militaire coup aan de macht, maar is steeds meer alleen komen te staan sinds hij in februari de verkiezingen verloor. Zijn woordvoerders ontkennen geruchten dat hij een dezer dagen zijn vertrek zal aankondigen en in ballingschap zal gaan om een procedure van impeachment te voorkomen. Een woordvoerder van de partij PPP van de vermoorde politica Benazir Bhutto , tevens lid van een team dat zegt de afzetting van Musharraf te organiseren, zei in een reactie: ”Om politieke verzoening te bereiken moet Musharraf opstappen. Verzoening is zonder dat niet mogelijk.” Het federale parlement brengt mogelijk begin volgende week een motie in stemming die de president beschuldigt van het schenden van de grondwet en ”ernstig wangedrag”.