Moeder zkt. KAMER voor zoon (stud.)

Ouders zijn steeds meer betrokken bij de zoektocht naar een kamer voor hun studerende kinderen.

Studenten willen graag wel iets meer privacy dan vroeger.

Karin de Beaumont uit Maastricht liep door de hoofdstad met grote borden op haar lichaam. ‘Kamer gezocht’, stond erop. Haar zoon, de 19-jarige Xavier, gaat een modeopleiding in Amsterdam doen. De actie leverde een fotomoment op, vastgelegd door De Telegraaf, maar een kamer had ze twee dagen daarna nog niet. „Ik bedenk allerlei acties om mijn zoon aan een woning te helpen”, legt De Beaumont uit. „Mijn zoon zoekt zelf ook hoor, maar ik had vorige week toch vakantie. Het leek mij een gezellig uitje om met die borden door Amsterdam te lopen.”

In alle studentensteden zoeken studenten op dit moment en masse naar woonruimte. Dat doen ze niet alleen. Ouders zoeken tegenwoordig mee naar een kamer.

De tijden dat nergens een kamer te krijgen was, lijken voorbij. De kamernood is minder groot dan vroeger. Volgens directeur Remco de Maaijer van Kences, de landelijke organisatie van studentenhuisvestingsbureaus, zijn de tekorten die tot enkele jaren geleden in vrijwel alle studentensteden standaard waren, nu zo goed als opgelost. Alleen Amsterdam en Leiden kennen nog echt grote tekorten.

Maar studenten stellen tegenwoordig hogere eisen aan hun woonruimte. Joke Rienmeijer van de Delftse woningbouwcorporatie Duwo: „Er zijn vaak wel kamers, maar studenten hechten nu erg aan hun privacy. Ze hebben liever alles voor zichzelf. Een kamer met gedeelde keuken en badkamer vinden ze daarom steeds vaker niet interessant.”

Een aantal (welgestelde) ouders lost die privacykwestie op door een huis of appartement voor hun studerende kind te kopen. Dat wordt meestal gedeeld met vrienden of studiegenoten, die huur betalen aan de ouder.

Neem Nauman Janjua (19), die volgende maand begint met een studie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij betrekt straks met een paar vrienden een huis dat hij samen met zijn vader heeft gekocht. Samen, want Nauman regelt de huur en vader staat garant voor de lening en de hypotheek. „Ik had het op zich geen probleem gevonden een gewone studentenflat te delen, ook niet met vreemden”, zegt Nauman. „Maar ik zou wel heel kritisch hebben gekeken. Sommige studentenhuizen zijn zo goor. Het was eigenlijk meer toeval dat mijn vader nu in een huis wilde investeren. Hij houdt van zakendoen, vroeger heeft hij ook eens een tweede huis gehad. Bovendien werd dit huis voor een bodemprijs verkocht. In mijn klas op de middelbare school ben ik hier wel vrij uniek mee.” 

Ook Hennie van der Sluis uit Oosterhout overweegt een huis te kopen voor haar dochter Gite. „Ze wil in Amsterdam gaan wonen en het schijnt lastig te zijn daar iets te huren. Van andere ouders hoorden we dat kopen soms goedkoper en makkelijker is”, zegt Van der Sluis. Een huis kopen van een wooncorporatie zou redelijk betaalbaar zijn, begreep Van der Sluis. In sommige buurten wordt het kopen van woningen gestimuleerd om de wijken een positieve impuls te geven. „Maar we gaan het allemaal nog bekijken”, vertelt hij. „Wellicht is het in de praktijk toch duurder. Bijvoorbeeld omdat een tweede huis niet fiscaal aftrekbaar is. Dat kan alleen voor het huis waarin je zelf woont.”

Bob Maas van de Vereniging Eigen Huis beaamt dat het redelijk vaak voorkomt dat ouders een huis of appartement voor studerende kinderen kopen. „Dat gebeurt al jaren. Mensen zien het als een goede manier van beleggen”, zegt Maas. „Vooral toen de huizenprijs eind jaren negentig steeg, kwam het regelmatig voor. Nu is het enthousiasme weer wat minder.” Maas wijt de trend aan „de wat luxere generatie van nu”.

Remco de Maaijer van Kences spreekt van een luxe generatie. „Vroeger verlieten jongeren het ouderlijk huis vaak zo gauw ze konden. Nu is ‘hotel mamma’ een alsmaar grotere concurrent voor studentenhuisvesters. Daar hebben jongeren een grote kamer, veelal met een eigen televisie en internet. Vaak kunnen ze komen en gaan wanneer ze willen. Als ouders bovendien geen kostgeld vragen, is het verleidelijk om thuis te blijven wonen.”

Studenten die wél uit huis gaan, vragen dan ook steeds vaker om een kamer met eigen voorzieningen. Alleen dan kunnen ze namelijk in aanmerking komen voor huurtoeslag. „Tot tien jaar terug woonden studenten bijna altijd in kamers: een eigen kamer, maar gedeelde douche, keuken en toilet. Nu bestaan sommige nieuw gebouwde studentencomplexen enkel uit zelfstandige woningen.”

    • Nicole Carlier