Ministers Japan naar Yasukuni

Drie Japanse ministers en tientallen parlementsleden hebben vandaag om de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 te herdenken de Yasukuni-tempel bezocht. Het bezoek ligt in binnen- en buitenland gevoelig omdat bij de tempel ook enkele beruchte oorlogsmisdadigers worden geëerd.

Premier Yasuo Fukuda ging vandaag niet naar Yasukuni, maar naar het monument voor de onbekende soldaat in Tokio om zijn eer te betonen aan de oorlogsslachtoffers van Japan. Hij houdt zich daarmee aan zijn belofte niet naar Yasukuni te gaan, waarmee hij bij zijn aantreden de opstelling van zijn voorganger Shinzo Abe overnam. Junichiro Koizumi, die van 2001 tot en met 2006 premier was, ging wel altijd naar de tempel. De relaties met Zuid-Korea en China stonden hierdoor jarenlang onder druk. Ook kreeg Koizumi veel kritiek uit Europa.

De politieke ontspanning tussen Japan en China die door het Yasukuni-beleid van Abe en Fukuda tot stand is gebracht, zou onder een nieuwe premier in gevaar kunnen komen. Wint de LPD van Fukuda de komende verkiezingen, die mogelijk al dit jaar plaatsvinden, dan volgt naar verwachting secretaris-generaal Taro Aso hem op. Aso jaagde vriend en vijand de gordijnen in door begin 2006 de Japanse keizer op te roepen een bezoek te brengen aan Yasukuni. Hij trok zijn uitspraak later in, maar hield vol dat hij hoopte dat zo’n bezoek in de toekomst mogelijk zou zijn. (Reuters)