Meer drugsgebruikers kloppen aan voor hulp

Het aantal mensen dat zich bij de instellingen voor verslavingszorg heeft gemeld is vorig jaar 9 procent gestegen. Bij jongeren was de toename sterker: 25 procent meer jeugdigen klopten aan voor hulp.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de stichting Informatievoorziening Zorg (SIVZ), dat voor de overheid data verzamelt over alcohol en drugs. De hulpvraag bij cannabisgebruikers steeg met 20 procent. Bij jongeren tot en met 19 jaar was de toename 41 procent.

SIVZ-onderzoeker Wil Kuijpers zegt „verrast” te zijn door de cijfers. De afgelopen vijf jaar was de hulpvraag stabiel. Volgens hem is de toename zo fors door zowel het gestegen drugsgebruik als de betere hulpverlening.

Vorig jaar deden 71.500 drugsgebruikers een beroep op hulp. Bijna de helft had een alcoholprobleem. Ruim 14.000 mensen waren verslaafd aan heroïne en methadon, 7.800 cannabisgebruikers vroegen professionele hulp.

Het aantal jongeren met een verslavingsprobleem neemt volgens SIVZ snel toe. Ruim 10 procent van de klanten (7.600 personen) bij de verslavingsinstellingen was jonger dan 25 jaar. Bijna 2.300 patiënten waren nog geen twintig jaar.

Cannabis blijft de meest voorkomende problematiek bij jongeren. Van de cannabisklanten is 40 procent jonger dan 25 en bij amfetamine 43 procent. Van de mensen die vroegen om hulp bij hun cocaïneverslaving was 13 procent jonger dan 25 jaar. Vorig jaar meldden zich 157 jongeren onder de twintig jaar voor een behandeling van hun cocaïneverslaving.

    • Frits Baltesen