Je gelukkig denken

Mensen zoeken naar geluk en denken dat het de afwezigheid van moeilijkheden is. Als er problemen komen (natuurlijk!), dan gaan ze die ontkennen, bagatelliseren of oplossen. Die eerste twee zijn manieren om het probleem te vergroten of een ander, misschien wel groter probleem erbij te creëren. Een probleem oplossen is wel aan te bevelen maar heb je al gemerkt dat nadat een probleem is opgelost er altijd een ander probleem vooraan in de rij staat te wachten? We hebben allemaal altijd een aantal problemen en de eerste in de rij is het probleem waarom ‘ik niet gelukkig ben’.

Problemen oplossen is niet verkeerd maar wel de illusie dat je daarna gelukkig wordt. Die als/dan-denkfout zie je ook in het groot: als het katholieke geloof/communisme/nazisme/socialisme/de islam de wereld zal regeren, dán zullen we allemaal gelukkig worden. Nee, dan blijven wij mensen moeilijk doen maar ondertussen zijn er wel miljoenen dood.

Het leven is zwaar, voor iedereen, overal op de hele wereld, en dat geldt voor alle eeuwen die er zijn geweest en alle die nog komen. Het leven was onrechtvaardig, is onrechtaardig en zal dat altijd blijven. Dit is geen cynisme dat je murw en apathisch maakt maar een realistische observatie die je lichter, actiever en creatiever maakt. Accepteer je moeilijke leven, paradoxaal genoeg de beste manier om er iets aan te veranderen.

Maar besef dat hoeveel problemen je ook oplost er altijd nieuwe zullen zijn. De oplossing is dat we ons geluk niet zoeken in de afwezigheid van problemen maar gelukkig zijn ondanks de problemen. Hoe kan je nou gelukkig zijn als je problemen hebt?

Het gaat niet om wat er gebeurt om je heen maar om wat er gebeurt in je hoofd. „Het zijn niet de dingen die gebeuren die ons een bepaald gevoel geven, maar onze houding tegenover die dingen.” (Marcus Aurelius). Gelukkig zijn is de beslissing deze levenshouding aan te nemen en je redelijk happy (100 procent gelukkig zijn is een gevaarlijke, ongelukkig makende illusie) te voelen ondanks al je problemen. Gelukkig zijn is alle pikzwarte rottigheid van ons mensen en het leven accepteren en tegelijk proberen om continu de goeie dingen te zien én te doen. Dit is geen lafheid maar het tegendeel.

Je gelukkig denken is de enige manier om gelukkig te worden/zijn/blijven en dus ook de beste.

Televisiemaker François de Waal is op zoek naar no-nonsense spiritualiteit.

    • François de Waal