Internet Weblog van de dag

Opvanghuis in Jakarta. Children study their lessons on their makeshift shelter under an elevated highway in Jakarta on July 24, 2008. Malaysia premier Abdullah Ahmad Badawi has warned of a "real disaster" unless bold steps are taken to tackle the global inflation crisis. "About 100 million or more people have descended into poverty worldwide while low and middle-income groups everywhere are feeling the strain of increased food prices on their budget," he said. AFP PHOTO/ADEK BERRY AFP

Weldoener en investeerder tegelijk. Correspondent Elske Schouten ontmoette in Jakarta een succesvolle wereldverbeteraar:

‘Hoeveel jonge mensen zijn er niet die geen gewone baan willen, maar die de wereld willen verbeteren? Vandaag heb ik iemand ontmoet die dat ook echt doet. Bjørn Dudok van Heel (30) zat na zijn middelbare school twee jaar in het leger, studeerde fiscaal recht en belandde in het bedrijfsleven. Maar tijdens zijn MBA (masteropleiding Business Administration besloot hij iets anders te gaan doen. Samen met Chaïm Fetter (28) richtte hij drie jaar geleden de stichting Peduli Anak op. Die vangt straatkinderen op en biedt hun alles wat ze nodig hebben tot ze volwassen zijn: van een huis tot eten tot onderwijs tot gezondheidzorg tot een baan. In het opvangcentrum op Lombok zitten inmiddels bijna 50 kinderen.

Bjørn doet meer denken aan een manager dan aan iemand van een liefdadigheidsorganisatie. Hij gebruikt uitdrukkingen als ‘verticale integratie’ en ‘uniek concept’. Die had ik sinds mijn tijd bij het economiekatern niet meer gehoord. Maar Peduli Anak is dan ook geen gewone stichting die werkt volgens de ‘bodemloze put-methode’, legde Bjørn vanmiddag uit. Peduli Anak moet ook geld gaan verdienen, zodat ze op termijn zichzelf kan bedruipen.’

Lees hoe de stichting werkt op nrc.nl/jakarta