Inflatie VS hoogste in 17 jaar

De Amerikaanse inflatie is op het hoogste punt in 17 jaar beland. De kosten van levensonderhoud in de VS zijn vorige maand met 5,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

De gestegen prijzen van met name voedingsmiddelen, energie, vliegtickets en kleding zijn de zoveelste klap voor Amerikaanse consumenten. Amerikanen staan al langer onder druk door de ingestorte huizenmarkt, massaontslagen en de verminderde beschikbaarheid van krediet door de kredietcrisis.

De inflatie steeg met 0,8 procent ten opzichte van een maand eerder, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekend. De stijging op jaarbasis is al niet meer zo groot geweest sinds de Eerste Golfoorlog in 1991. De inflatiecijfers vielen analisten tegen, zij verwachtten een stijging van maximaal de helft.

Gisteren werd bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal, in vergelijking met een kwartaal eerder, met nul procent is gegroeid. De economieën van Frankrijk en Duitsland zijn gekrompen. De Amerikaanse economie groeide in diezelfde periode nog met 1,9 procent.

Amerikanen worden niet alleen getroffen door stijgende prijzen, ze lijden ook onder een afname van hun eigen kapitaal. De grootste Amerikaanse makelaarsorganisatie maakte gisteren bekend dat de huizenprijs met 7 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Eenderde van alle woningverkopen is het directe gevolg van financiële problemen van huiseigenaren. Daarnaast zijn vorige maand 272.000 gezinnen uit hun woning gezet, 8 procent meer dan een maand eerder.

Het reële inkomen van Amerikanen is ook afgenomen. Zij verdienden in juli, aangepast voor inflatie, 2,5 procent minder dan een jaar eerder. Dat is de grootste daling in 28 jaar. Vorige week hebben 450.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat was minder dan een week eerder, maar historisch gezien wel nog altijd een hoog aantal.

Het Witte Huis zegt „vertrouwen te hebben in de onderliggende waarden van de economie”, maar onderkent dat het „enige tijd zal duren voordat een ommekeer zal plaatsvinden”.