Hielkema vaker in de fout

Voormalig lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Henjo Hielkema heeft in 2006 en 2007 „verschillende overtredingen” gepleegd door in aandelen en obligaties te handelen.

Dat zegt een AFM-woordvoerder in reactie op een interview met Hielkema vandaag in deze krant. Hielkema – tot 1 januari lid van de raad van toezicht van de beurstoezichthouder – erkent in het interview twee keer de regels te hebben overtreden. Volgens de AFM waren er meer kwesties. De AFM wil niet op specifieke transacties van Hielkema ingaan, maar meldt wel dat de overtredingen die Hielkema zelf noemt „niet kloppen”. Hielkema zegt in april 2006 verzuimd te hebben om toestemming te vragen voor aandelentransacties in de fondsen Grolsch en Wolters Kluwer, en verboden transacties te hebben gedaan in twee financiële instellingen. Een jaar later, toen het hoe dan ook verboden was voor AFM’ers om te handelen in Nederlandse effecten, heeft hij naar eigen zeggen opnieuw een verboden effectenhandeling verricht: de verkoop van obligaties in opnieuw een financiële instelling.

Gisteren werd bekend dat Hielkema zich na een „verschil van inzicht” met De Nederlandsche Bank over de transacties heeft teruggetrokken als kandidaat-president-commissaris van SNS Reaal.

AFM: pagina 13

    • Egbert Kalse
    • Philip de Witt Wijnen