Hans Vonk en het hiernietsmaals

cd klassiek

Hans Vonk:Saint Louis SO

Aan de zieke dirigent Hans Vonk (1942-2004) was het idee van een hiernamaals niet besteed. Hij sprak over zijn naderende dood als over een een gang naar het ‘hiernietsmaals’. En dat had hij tijdens zijn leven al betreden, toen hij leed aan een spierverslappende aandoening die hem belette te dirigeren.

Maar er is wel degelijk een hiernamaals voor musici, mede dankzij plaatopnamen voor het label PantaTOne van concerten met het Radio Symfonie Orkest en het Saint Louis Symphony Orchestra. Van beide was hij chef-dirigent.

Buiten Nederland, waar hij bleef mokken dat hij Bernard Haitink niet had mogen opvolgen bij het Concertgebouworkest, voelde Vonk zich vrijer: als chef-dirigent in Dresden en vooral in Saint Louis. In Amerika werd hij gezien als een typisch Europees dirigent met een zorgvuldige en gecultiveerde stijl. Dat hoort men in opnamen van Mozarts Symfonie nr 40 en Beethovens Zevende symfonie, waarin het innerlijk van de muziek van eeuwen her mag voortleven.

    • Kasper Jansen