Frankrijk

Parijs Na maanden van bezeten bouwen toont de Chinese hoofdstad zijn indrukwekkende olympische terrein. Over twee jaar verplaatst de aandacht zich naar Shanghai en haar wereldtentoonstelling. Al sinds enige jaren is het Westen zowel gefascineerd als afgeschrikt door de Chinese grootheidswaan, waarvan de fonkelende buurt Pudong in Shanghaï een voorbeeld is. De boeiende expositie Dans la Ville Chinoise; regards sur les mutations d’un empire vergelijkt heel subtiel aan de hand van documenten, maquettes, foto’s en unieke korte films, de Chinese geschiedenis en tradities met de huidige situatie. Wanneer je de expositie verlaat lijkt Parijs ineens een provinciestadje. T/m 19 sept in de Cité de l’a r ch i t e c - ture et du patrimoine, Palais de Chaillot, www.citechaillot.fr & 0033-158515200 GUANGZHOU,voormalig Canton in China gaat meer en meer op Shanghai lijken. Alles wat aan vroeger doet denken,oude gebouwen etc. verdwijnt. Foto VINCENT MENTZEL/NRCH --F/C==Guangzhou,18 mei 2004 Mentzel, Vincent

Parijs

Doeken van Cézanne, Courbet, Ingres, Manet, Matisse: niet alle werken op de expositie A qui appartenaient ces tableaux? (aan wie behoorden deze doeken) zijn meesterwerken, maar ze hebben allemaal het label MNR (Musées nationaux récupération). Het zijn doeken die de nazi’s bij Franse-joodse families weghaalden en die na 1945 in Duitsland werden teruggevonden. Van de 60.000 werken die na de oorlog naar Frankrijk werden gerepatrieerd, zijn er nog duizend waarvan men de rechthebbende niet heeft gevonden, waaronder de geëxposeerde werken. De expositie ‘vertelt’ ook over de wijze waarop een buit werd teruggevonden. Ook de permanente collectie van het 17de eeuwse museum dat de kunst en de geschiedenis van het judaïsme herbergt is de moeite waard.

T/m 26 okt in het Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme, www.mahj.org 0033-153018660.

Parijs

Na maanden van bezeten bouwen toont de Chinese hoofdstad zijn indrukwekkende olympische terrein. Over twee jaar verplaatst de aandacht zich naar Shanghai en haar wereldtentoonstelling. Al sinds enige jaren is het Westen zowel gefascineerd als afgeschrikt door de Chinese grootheidswaan, waarvan de fonkelende buurt Pudong in Shanghaï een voorbeeld is. De boeiende expositie Dans la Ville Chinoise; regards sur les mutations d’un empire vergelijkt heel subtiel aan de hand van documenten, maquettes, foto’s en unieke korte films, de Chinese geschiedenis en tradities met de huidige situatie. Wanneer je de expositie verlaat lijkt Parijs ineens een provinciestadje.

T/m 19 sept in de Cité de l’architecture et du patrimoine, Palais de Chaillot, www.citechaillot.fr & 0033-158515200

En verder

Peter Doig t/m 7/9 Musée d’Art moderne de la Ville de Paris www.mam.paris. fr; César t/m 26 okt Fondation Cartier te Parijs, www. fondationcartier.com; Festival international des jardins t/m 19 okt in Chaumont-sur-Loire, www.domaine -chaumont.fr