Federer uitgeschakeld, evenals zusjes Williams

Roger Federer is gisteren uitgeschakeld bij het olympisch tennistoernooi. Zijn tegenstander, de Amerikaan James Blake, was in de kwartfinale in twee sets te sterk: 6-4 en 7-6 (2).

Federer had zich als doel gesteld dit jaar een olympische medaille te winnen, maar hij kon in Peking zijn klasse niet tonen. Hij maakte veel ongedwongen fouten en werd weggespeeld door de Amerikaanse nummer 7 van de wereld. In de beslissende tiebreak liep Blake al snel uit naar een grote voorsprong, die hij niet meer weggaf. Blake ontmoet in de halve finale de winnaar van de partij tussen de Fransman Paul-Henri Mathieu en de Chileen Fernando Gonzalez.

Het was voor Federer al de derde nederlaag in zes wedstrijden. Maandag zal hij bovendien als nummer 1 van de wereldranglijst gepasseerd worden door de Spanjaard Rafael Nadal, die hem in de finale van Wimbledon vorige maand versloeg.

Nadal won zijn kwartfinalepartij wel. Hij versloeg de Oostenrijker Jurgen Melzer moeiteloos: 6-0 en 6-4. Tegenstander in de halve finale is de Serviër Novak Djokovic.

In het vrouwentoernooi is zowel Serena als Venus Williams gisteren uitgeschakeld in de kwartfinales.

Serena verloor van de Russische Elena Dementjeva: 3-6, 6-4 en 6-3. De Amerikaanse stond met een set en een break in de tweede set voor, maar Dementjeva kwam terug en wist de partij uiteindelijk te winnen. Vandaag staat de Russische in de halve finale tegenover haar landgenote Vera Zvonareva. Zvonareva nam in Peking de plaats in Maria Sjarapova, die noodgedwongen moest afzeggen voor de Olympische Spelen wegens een schouderblessure.

Venus verloor van de Chinese nummer 42 van de wereld, Na Li: 7-5 en 7-5. Li treft in de halve finale Jelena Jankovic uit Servië of Dinara Safina uit Rusland. (ANP)