Federer naar huis

Roger Federer is gisteren vroegtijdig uitgeschakeld bij het olympisch tennistoernooi. De Zwitser verloor in de kwartfinale in straight sets van de Amerikaan James Blake: 4-6 en 6-7.

Een gouden medaille in Peking was dit jaar het grote doel van Federer. Maar de twaalfvoudig grandslamwinnaar kon in Peking zijn klasse niet tonen. Hij maakte veel onnodige fouten, vooral met zijn forehand. In de beslissende tiebreak pakte Blake al snel een voorsprong, die hij niet meer uit handen gaf. De nummer zeven van de wereld ontmoet in de halve finale de Chileen Fernando Gonzalez, die de Fransman Paul-Henri Mathieu versloeg.

Het was voor Federer de derde nederlaag in zes wedstrijden. Maandag zal hij bovendien als nummer 1 van de wereldranglijst worden afgelost door zijn rivaal Rafael Nadal. De Spanjaard gaf in zijn kwartfinale in Peking slechts vier games weg aan de Oostenrijker Jurgen Melzer: 6-0 en 6-4. Vandaag treft Nadal de Serviër Novak Djokovic in de halve finale.

Bij de vrouwen zijn Serena en Venus Williams gisteren uitgeschakeld in de kwartfinales. Serena verloor van de Russische Elena Dementjeva: 6-3, 4-6 en 3-6. De Amerikaanse stond met een set en een break voor, maar Dementjeva kwam terug en wist de partij te winnen. Vandaag staat de Russische in de halve finale tegenover haar landgenote Vera Zvonareva. Venus verloor van de Chinese nummer 42 van de wereld, Na Li: 5-7 en 5-7. Li treft in de halve finale Jelena Jankovic uit Servië of Dinara Safina uit Rusland.