Duitsland

Duitsland Hamburg Het effect van kleuren. Daar ging het Mark Rothko om. De Amerikaanse schilder (1903-1970) stelde kleur gelijk aan emotie en emotie was voor hem hetzelfde als religieuze ervaring. Een doek als Plum, Orange, Yellow lijkt zo simpel als wat, maar toch vibreert het intens. Sommige mensen, aldus de kunstenaar zelf, barsten bij de aanblik van zijn werk spontaan in huilen uit. Door twee voorgangers liet hij zich inspireren: door Caspar David Friedrich met zijn romantische landschappen en door Pierre Bonnard met zijn mediterrane zinnelijkheid. De Hamburger Kunsthalle verlengt haar grote Rothko-retrospectief en toont behalve die inspiratiebronnen ook nooit eerder geëxposeerd werk van Mark Rothko zelf. T/m 14 sept Glockengiesserwall, Hamburg. Zo-wo 10-18u, do-za 10-21u. Inl 0049-40428131300 en www.hamburger-kunsthalle.de. Mark Rothko (1903-1970) No. 14, 1951 Öl auf Leinwand, 143,5 x 165,1 cm Privatleihgabe © 1998 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko / VG Bild-Kunst, Bonn 2008 Rothko, Mark

Hamburg

Het effect van kleuren. Daar ging het Mark Rothko om. De Amerikaanse schilder (1903-1970) stelde kleur gelijk aan emotie en emotie was voor hem hetzelfde als religieuze ervaring. Een doek als Plum, Orange, Yellow lijkt zo simpel als wat, maar toch vibreert het intens. Sommige mensen, aldus de kunstenaar zelf, barsten bij de aanblik van zijn werk spontaan in huilen uit. Door twee voorgangers liet hij zich inspireren: door Caspar David Friedrich met zijn romantische landschappen en door Pierre Bonnard met zijn mediterrane zinnelijkheid. De Hamburger Kunsthalle verlengt haar grote Rothko-retrospectief en toont behalve die inspiratiebronnen ook nooit eerder geëxposeerd werk van Mark Rothko zelf.

T/m 14 sept Glockengiesserwall, Hamburg. Zo-wo 10-18u, do-za 10-21u. Inl 0049-40428131300 en www.hamburger-kunsthalle.de.

Oberammergau

Het Beierse dorp Oberammergau leeft voor het theater. Bekend werd het vooral door het om de tien jaar plaatsvindende Passionsspiel. Maar de theaterhartstocht van Oberammergau dateert al uit de baroktijd. De oude traditie van de Kreuzschule, waarin figuren uit het Oude Testament op de bühne herleven, is onlangs weer opgepakt. Zo waagt regisseur Christian Stückl zich dit jaar aan het leven van de profeet Jeremias. Zijn verhaal is ook het verhaal van de grote oorlogen: van Israël tegen de Babyloniërs. Jeremias waarschuwt tegen de oorlog en belandt achter tralies, terwijl Jeruzalem in vlammen opgaat. Naast een groot aantal mensen zijn er ook schapen, geiten, paarden en kamelen op het openluchttoneel te zien. De tekst is van Stefan Zweig (1881-1942) en Markus Zwink componeerde de muziek voor groot orkest en koor.

T/m 23 aug Passionstheater, Oberammergau. Inl 0049-882292310 en www.passionstheater.de.

En verder

Deborah Sasson zingt (16 aug) Tosca. Domplatz in Speyer: www.speyer.de; Afrika Karibik Festival, shows en dans, t/m 17 aug in Trier: www.karibik-festival.de