Dekker direct weg bij Rabo

Dekker in Wallonië. Foto Cor Vos Huy - Belgie - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Waalse Pijl - Fleche Wallone 2008 - Thomas Dekker (Rabobank) - foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2008
Dekker in Wallonië. Foto Cor Vos Huy - Belgie - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Waalse Pijl - Fleche Wallone 2008 - Thomas Dekker (Rabobank) - foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2008 Vos, Cor

Wielrenner Thomas Dekker vertrekt bij Rabobank. De coureur en wielerploeg zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat verschil van inzichten tot een breuk moet leiden. Dat heeft Jacques Hanegraaf, de manager van de talentvolle renner, gisteren gezegd.

Het contract van de 23-jarige Dekker, dat nog liep tot en met volgend jaar, is direct ontbonden. De Nederlander is nu vrij om voor een nieuwe ploeg te rijden. Volgens Hanegraaf heeft Dekker, die in 2002 bij de juniorenploeg van Rabobank begon, nog geen nieuwe werkgever gevonden.

De toekomst van Dekker bij de Raboploeg was sinds deze zomer uiterst onzeker. De ploeg liet de renner thuis tijdens de Ronde van Frankrijk omdat hij niet in vorm zou zijn. Na de laatste rit in Parijs kwam naar buiten dat er ook variabele waarden in zijn bloed waren aangetroffen.

Rabobank kreeg tijdens de Ronde van Zwitserland van de internationale wielerunie (UCI) te horen dat de bloedwaarden van de 23-jarige Dekker afwijkingen vertoonden, maar hij mocht wel gewoon blijven koersen. Dekker zag vervolgens ook af van deelname aan de Spelen. Hij zou daar de wegwedstrijd en de tijdrit rijden.

Dat het talent botste met de leiding van de Raboploeg werd na de Ronde van Frankrijk steeds duidelijker. Harold Knebel, de directeur van de ploeg, beweerde dat de renner weigerde de zogenoemde ‘Rider Consensus’ te tekenen. Dit document geeft de leiding van een wielerploeg het recht de medische gegevens van een renner te bekijken. Volgens Dekker heeft hij die verklaring allang getekend en opgestuurd. Hij beriep zich ook op een brief van de UCI, waarin staat dat er niets met zijn bloed aan de hand is. Vanaf dat moment leek het een kwestie van tijd totdat de wegen van de renner en Rabo-ploeg zich zouden scheiden.

Dekker was jarenlang het grootste wielertalent van Nederland. Hij maakte in de Tour de France van 2007 indruk als knecht van Michael Rasmussen. Zo reed hij als debutant tijdens de beslissende Pyreneeënetappe meer dan zestig kilometer aan de leiding over drie zware beklimmingen. Hij bracht kopman Rasmussen perfect in stelling om op de laatste klim, de Aubisque, de rit en de Tour in diens voordeel te beslissen. De Deen werd die dag uit de Tour gezet, maar Dekker had naam gemaakt als ronderenner voor de toekomst. Dit jaar stagneerde zijn ontwikkeling echter en was Dekker niet meer op z’n gemak bij de van een nieuwe organisatiestructuur voorziene ploeg. (ANP)