De grootste Olympiër

Gisteren klonk voor de zoveelste maal “The Star-Spangled Banner” voor Michael Phelps. Hij wordt nu de grootste olympiër in de geschiedenis  genoemd. Hij behaalde vijf keer goud in Athene en is  nu hard op weg naar acht keer goud in Peking. Toch ziet niet iedereen in hem de oppergod van de Olympus. “Michael Phelps is onterecht uitgeroepen tot

VDH_bas_168372e.jpg

Gisteren klonk voor de zoveelste maal “The Star-Spangled Banner” voor Michael Phelps. Hij wordt nu de grootste olympiër in de geschiedenis  genoemd. Hij behaalde vijf keer goud in Athene en is  nu hard op weg naar acht keer goud in Peking. Toch ziet niet iedereen in hem de oppergod van de Olympus.

“Michael Phelps is onterecht uitgeroepen tot grootste olympiër aller tijden. Zet dat maar op je blog,” zei ex-roeicoach en collega correspondent Erwin Tuil toen ik hem eergisterenavond tegenkwam in de olympic club in Peking. Volgens Tuil  maakt  de Britse roeier Steve Redgrave meer aanspraak op de titel beste olympiër aller tijden. In de periode  1984 en 2000 haalde hij als skiffeur goud bij  vijf opeenvolgende edities  van de  Zomerspelen.

Wat mij betreft  staat onze eigen  Pieter van den Hoogenband ook in de olympische  eregalerij. Niemand voor hem  haalde een finaleplaats op het koningsnummer 100 meter vrije slag bij drie opeenvolgende Zomerspelen. Ook het feit dat hij als 28-jarige in 2008 zijn beste tijden  zwemt, dwingt groot respect af en laat zien hoe groot de sportman  VDH wel niet is. De betekenis van zijn prestaties wordt nog duidelijker als je bedenkt dat hij in 2007 moest herstellen van een zware herniaoperatie.

Ik vind het prachtig dat VDH in 2000  en 2004 schitterende  overwinningen voor Nederland heeft behaald maar eigenlijk schat ik zijn vijfde plek  in de finale van de 100 meter hoger aan. Van den Hoogenband zwom net als ieder ander op dit olympische toernooi in het voor records ontworpen zwemcorset van Speedo. Met het pak wordt de ideale stroomlijn van het lichaam bereikt en  met name het bekken gestabiliseerd. Ieder voordeel van een natuurlijke aanleg die zo kenmerkend is voor het lichaam van van den Hoogenband wordt  geneutraliseerd.

Het lijkt erop dat het in de zwemsport van nu af alleen nog aankomt jeugd en fysieke kracht. Je kunt je afvragen waarin  dit soort technologische ondersteuning zich onderscheidt van prestatiebevorderende middelen die aan het lichaam worden toegediend en er niet op worden aangebracht.

Als van die  laatste middelen, bekend als doping,  geen schadelijke of zelfs gezondheidsbevorderende effecten kunnen worden vastgesteld, wordt de scheidslijn tussen wat wel en niet mag wel erg vloeiend.

    • Bettine Vriesekoop