Crisis op de beurs drukt winst Van Lanschot

De onrust op de financiële markten heeft Van Lanschot Bankiers hard getroffen. De bank uit Den Bosch zei vanmorgen dat de winst in de eerste helft van 2008 met 41 procent is gedaald tot 60,2 miljoen euro. De winst daalde door de lagere beurskoersen en een afname van het aantal effectentransacties. Topman Floris Deckers van Van Lanschot stelde vanmorgen dat de kredietcrisis heeft geleid tot een „vertrouwenscrisis” bij beleggers en hij verwacht geen verbetering in de tweede helft van het jaar.

De bank, die zich richt op de rijkere particulier, hoefde niet af te schrijven op risicovolle beleggingen, zoals veel andere banken. Maar ook Van Lanschot ontkomt niet aan de gevolgen van de kredietcrisis. De grote problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de daaropvolgende crisis in de bancaire sector hebben wereldwijd tot dalende beurskoersen geleid. Als gevolg hiervan daalden de beheerprovisies bij Van Lanschot. Daarbij daalde het aantal transacties van beleggers bij de bank met 15 procent, en waren de transacties gemiddeld 40 procent kleiner van omvang dan in dezelfde periode in 2007.

„De marktomstandigheden zijn momenteel uiterst moeilijk”, stelde Deckers. Hij verwacht in de tweede helft van 2008 opnieuw een winstdaling vergeleken met dezelfde periode in 2007. „Wij zien nog geen tekenen dat het vertrouwen van de particuliere belegger terugkeert. Daardoor zullen de provisies in de tweede jaarhelft opnieuw laag zijn”, aldus Deckers.

De bank wist ondanks de problemen ook successen te melden. De kapitaalspositie is sterk en de bank kreeg flink meer spaargeld toevertrouwd. De omvang van deze tegoeden steeg met 24 procent tot 8,8 miljard euro. De afgelopen maanden is er een flinke toevloed van geld naar spaarrekeningen, omdat de spaarrente stijgt en mensen door de onrust op de financiële markten voorzichtiger zijn met beleggen op de beurs. De concurrentie op de spaarmarkt is momenteel fel, onder meer door de entree van nieuwkomers die een hogere rente bieden dan veel Nederlandse instellingen. Daarbij krijgt de bank geld binnen van klanten van andere banken. Fortis-dochter MeesPierson heeft de afgelopen maand enige honderden miljoenen naar Van Lanschot zien verdwijnen als gevolg van de problemen bij Fortis. „Wij verwachten dat de concurrentiestrijd op het gebied van spaargelden verder verhevigt”, zei Deckers.

In de eerste helft van 2008 bedroeg de toename van het aantal klanten 2,6 procent, en Deckers zei dat zijn bank profiteerde van de consolidatieslag in het Nederlandse bankwezen. Hij doelde hiermee vooral op de overname vorig jaar van ABN Amro.