Couturier voor prinsessen

De geliefde en talentvolle modeontwerper Percy Irausquin is dood aangetroffen in zijn badkamer. Het betekent een abrupt einde aan een veelbelovende carrière.

Percy Irausquin in april dit jaar op zijn atelier Foto Maarten van Haaff couturier Percy Irausquin op zijn atelier. Amsterdam, 1 april 2008. foto Maarten van Haaff
Percy Irausquin in april dit jaar op zijn atelier Foto Maarten van Haaff couturier Percy Irausquin op zijn atelier. Amsterdam, 1 april 2008. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

De zwier waarmee couturier Percy Irausquin een jurk rond een lichaam kon draperen, getuigde van een zeldzaam talent. Hij maakte van mode een sprookje. Plotseling was hij daar in 2002 als dé ontwerper die letterlijk kleur in de Nederlandse mode bracht.

Door vermoedelijk een ongelukkige val in zijn badkamer is gisteren een abrupt einde gekomen aan een nog veelbelovende carrière. De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak. Percy, zoals hij zich kortaf noemde, is 39 jaar geworden. De modeontwerper was geliefd, zoals blijkt uit de vele reacties op zijn onverwachte dood. Hij was op veel premières en voor zijn shows was het dringen.

Zijn sexy jurken waren een begrip geworden onder actrices, voetbalvrouwen en modeliefhebbers. Zijn klanten vertelden hem vaak dat het was alsof ze niets aan hadden, zo luchtig en zwierig voelde het. Een hoogtepunt voor Percy was dat Suzie Templeton dit jaar tussen alle Hollywood-glamour haar Oscar voor beste korte animatiefilm in ontvangst nam in een door hem ontworpen rode avondjurk.

Percy’s carrière kende ook dieptepunten, zoals in 2007, toen hij na een zakelijk conflict zijn naam niet meer mocht gebruiken en zich PRC moest gaan noemen. De affaire had hem behoedzamer gemaakt, zei hij dit voorjaar in een interview met deze krant. Met plannen voor een eigen winkel en de tweede confectiecollectie die hij vorige maand presenteerde op de Amsterdam International Fashion Week was hij bezig er helemaal bovenop te komen. Volgende maand zou hij voor het eerst in Milaan een collectie presenteren.

Een dag voor zijn dood moet hij gehoord hebben dat hij was genomineerd voor de Dutch Fashion Award 2008, die in november wordt toegekend.

Percy Irausquin was een man van vrouwen. Dat kwam door zijn moeder en vijf zussen voor wie hij als zevenjarig jongetje al kleding tekende, zo verklaarde hij dat zelf. Hij durfde heel dichtbij te komen. „Vrouwen stellen zich fragiel voor mij op. Ik moet de mooiste delen van hun lichaam goed laten uitkomen. Als dat lukt, wordt iemand heel gelukkig van een jurk.”

Irausquin kwam begin jaren negentig op zijn twintigste vanuit Aruba naar Nederland om modeontwerper te worden. Van prinsessenjurken, want zo wilden vrouwen er volgens hem van jongs af aan uitzien. Een gevoel dat volgens Irausquin nooit verdwijnt en waaraan hij graag tegemoet kwam. Carice, Katja, Suzie en vele anderen zullen zijn vrolijkheid en zwierige glamour missen.

    • Georgette Koning