Brandweer zet autoradio even uit

Automobilisten zullen misschien raar opkijken als hun radio plotseling zachter klinkt. Utrechtse brandweerlieden kunnen vanaf maandag autoradio’s van een afstand bedienen. Met een speciaal apparaatje, de Flister, kunnen zij de radio’s van alle auto’s in een straal van 200 meter bereiken en bestuurders waarschuwen dat ze eraan komen. De Flister kan alleen inbreken in radiosystemen die met RDS zijn uitgerust.

Volgens Arthur van Colmjon die namens de Veiligheidsregio Utrecht de proef coördineert, is het apparaat een aanvulling op de sirenes en zwaailichten, die door automobilisten niet altijd op tijd worden opgemerkt. Van Colmjon: „Het wordt steeds drukker op de weg. Voor ons wordt het moeilijker om snel vooruit te komen.”

Maandag krijgt één brandweerwagen in Utrecht het apparaat. Overigens krijgen te zijner tijd alle hulpdiensten één sirene met een beter hoorbaar geluid.