Bloeiende Maagden verrichten wonder in spuugbak

Cabaret Donkey God en het Bonus-sacrament, door de Bloeiende Maagden. Gezien: 13/8 Festival Boulevard, Orangerie Den Bosch. Tournee t/m 13/2 Info www.harriekies.nl.

Vier jaar lang gingen de Bloeiende Maagden vreemd. Als duo zaten ze in een impasse, dus experimenteerden ze met andere artiesten. Nu zijn Minou Bosua en Ingrid Wender weer gewoon met zijn tweeën, en gaan ze verder waar ze in 2004 waren gebleven met hun passiespel I.N.R.I. : een spirituele zoektocht naar een update van de christelijke moraal.

De voorstelling Donkey God en het Bonus-sacrament staat deze week in een kerk in Den Bosch, op het festival Boulevard. De rest van het seizoen spelen de Maagden gewoon in theaters. Dat is jammer want deze opmerkelijke voorstelling is geknipt voor de kerk.

Ze maken een eigen kerkdienst, losjes gegoten in de vorm van een katholieke mis, met belletjes die een nieuw nummer aankondigen, met een collecte, communie, gebeden, schuldbelijdenis en een preek. Een koor zingt Afro-Amerikaanse gospel; niet erg katholiek, wel opzwepend. De Maagden praten echter niet over God en het eeuwige leven, ze willen de toeschouwer helpen een beter mens te worden.

De publiekspartcipatie is groot. We mogen door vingeropsteking zonden opbiechten, vooral onze haatgevoelens en leugens („Zegt u wel eens dat u bent klaargekomen terwijl dat niet zo is?”). We mogen onze diepste wens op een briefje schrijven, we mogen goede voornemens uitspreken, om voortaan onze vijanden lief te hebben. Inhoudelijk blijft het eenvoudig, dit is een doe-voorstelling.

Het mooiste is het reinigingsritueel, als alternatieve transsubstantiatie. Bij binnenkomst moet het publiek een slok water in glazen bakken uitspugen. Later vertellen de Maagden over de Japanse new-ager Masaru Emoto die verkondigt dat water verandert als je lieve of gemene dingen zegt. Het publiek mag ‘ik hou van jou’ roepen. Voorwaar, het troebele spuugwater wordt helder. Een wonder! De Maagden nemen een slok en sprenkelen het water met wc-borstels uit over het gruwende publiek.

    • Wilfred Takken